Tovább vizsgálja a Google fizetési rendszerét az EU

Továbbra is sok a kritikusa a Google és az Apple alkalmazásbolti gyakorlatainak, az EU trösztellenes hatósága tovább vizsgálódik az előbbi fizetési rendszere kapcsán.

Az EU trösztellenes hatósága a jelentések szerint arról faggatja az appok fejlesztőit, hogy a Google fenyegeti-e őket az alkalmazásaik Play Áruházból való törlésével, amennyiben a fejlesztők más fizetési opciót választanának a Google megoldása helyett.

A kritikusok továbbra is támadják a Google és az Apple alkalmazásbolti gyakorlatait, jogdíjait és költségeit, sérelmezve, hogy dollármilliárdokat vonnak le az appfejlesztőktől minden évben, monopolhelyzetüket kihasználva. A cégek szerint a díjakra a platformok üzemeltetése és biztonsága miatt van szükség.

Az EU állítólag a 2017 és 2021, továbbá a 2019 és 2021 közötti időszakokat is vizsgálja. Most arra is kíváncsiak, hogy a fejlesztők Google Play Áruházban kínált termékeit és szolgáltatásait érintették-e a Google irányelveinek módosításai (akár felhasználószerzés, terjesztés vagy fizetési megoldások terén). Arról is faggatják őket, hogy tudnának-e jobb szolgáltatást vagy terméket nyújtani, ha lenne más fizetési rendszerre opciójuk, illetve ilyesmi használatát engedélyezte-e a Google nekik (és ha igen, kér-e ezért díjat vagy panaszkodik-e a biztonság miatt).

Európában a Google egyébként már lehetővé teszi, hogy a nem játékot fejlesztők rivális fizetési rendszerekre váltsanak, 15 helyett 12 százalékos díj mellett – erre a lépésre a jövőre életbe lépő EU-törvények miatt volt szükség.

Azóta történt

Előzmények