Külön figyelnek Magyarországra a Pegasus-ügy kivizsgálásánál

Az uniós biztos hangsúlyozta, hogy az információs rendszerek feltörése bűncselekmény az EU-ban, az esetleges vádak megvizsgálása pedig az illetékes hatóságok feladata.

Az Európai Bizottság elítéli magánszemélyek bármi fajta kommunikációjának lehallgatását, az információs rendszerek feltörése bűncselekmény az Európai Unióban – jelentette ki Didier Reynders igazságügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a Pegasus kémprogram körüli botrányról folytatott vitáján szerdán.

Didier Reynders hangsúlyozta, hogy az uniós bizottság szerint új kiberbiztonsági stratégiát kell kidolgozni ahhoz, hogy a magánélethez való jogot és a személyes adatok védelmét az EU legteljesebben biztosítani tudja. A biztos kiemelte: kémszoftverek alkalmazásával bűncselekmények elkövetőit lehet követni, de csak a megfelelő hatóságok engedélyével. Az ilyen tevékenységnek továbbá minden szabálynak, köztük az adatvédelmi megállapodásban szereplő elveknek is meg kell felelnie. Hozzátette: a nemzeti hatóságoknak kell biztosítani, hogy az esetleges lehallgatás arányosan és indokoltan történjen.

Reynders kijelentette: az a tény, hogy a Pegasus-botrány érinti az Európai Uniót, azt jelenti, hogy ezeket a szabályokat nem alkalmazzák megfelelően. Emlékeztetett: a tagállamok illetékes hatóságainak el kellett indítaniuk a nyomozást, ki kell vizsgálniuk minden olyan esetet, amelyek a titkosszolgálati információk megszerzésére vonatkozott: „Ez, természetesen, az EU minden egyes tagállamának a felelőssége, és remélem, hogy a Pegasus esetében az illetékes hatóságok alaposan megvizsgálják a vádakat, és helyreállítják a csorbát szenvedett bizalma” – mondta a biztos.

Reynders külön kitért Magyarországra és az állítólagos illegális lehallgatásokra, és elmondta: a magyar adatvédelmi hatóságok már lezárták a vizsgálatot, ennek adatait hamarosan eljuttatják a megfelelő szervekhez. Az ellenőrző testületeknek pedig két hónap áll rendelkezésére a felülvizsgálat elvégzésére, de az időhatár szükség esetén kitolható – tette hozzá az uniós biztos.

Azóta történt

Előzmények