Magyarország is felkerült az új izraeli tiltólistára

Az izraeli kormány jelentős mértékben leszűkítette azon országok listáját, ahová a hazai cégek kibertermékeket exportálhatnak.

Miután az NSO Group Pegasus nevű kémszoftverének felhasználásáról szóló beszámolók nemzetközi botránnyá dagadtak, az izraeli kormány úgy döntött, hogy 65 országot törölnek arról a listáról, mely azokat az országokat tartalmazza, ahová izraeli vállalkozások kibertermékeket adhatnak el – számolt be a november eleji döntésről a Calcalist nevű izraeli lap.

Az új fehérlistán már nem szerepel pl. Mexikó, Marokkó, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek – és már Magyarország sem.

A tudósítás felhívja rá a figyelmet, hogy bár elvileg igen szigorú előírásokat kell betartani a szoftverek exportálásakor – kormányzati engedélyhez kötött a szerződések megkötése –, az izraeli hatóságok mindeddig igen „lazán” kezelték az ellenőrzést, ugyanis a korábbi listán 102 olyan ország szerepelt, ahová (további feltételek teljesítése esetén) el lehetett adni pl. a Pegasust – az új listán már csak 37 ilyen állam van. A lap megjegyzi, hogy a szigorítás komoly nehézségeket okozhat az egyébként virágzó, exportorientált izraeli szoftveriparban.

A változtatás után következő országokba engedélyezett az export: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, India, Izland, Írország, Japán, Kanada, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland.

Az NSO-t nemrég egyébként az USA kereskedelmi minisztériuma is feketelistára tette, illetve az Apple is bejelentette, hogy beperelik a vállalkozást – a Facebook már 2019-ben elindított egy most is zajló eljárást ellenük, azzal vádolva az NSO-t, hogy a WhatsApp felhasználóinak megfigyelését tették lehetővé.

Azóta történt

Előzmények