Újabb frekvenciasávot biztosít az EU a 4G-nek

Az Európai Bizottság ma határozatot fogadott el, mely révén újabb 120 MHz-cel bővül az LTE szabványhoz hasonló technológiák számára fenntartott, 2 GHz körüli frekvenciatartomány, amely jelenleg kizárólag az UMTS vezeték nélküli kommunikációs szolgáltatásai, azaz a 3G-s hálózatok számára van fenntartva. A határozat minden tagállamban megerősíti az 1920–1980 MHz-es sávval párosított 2110–2170 MHz-es sáv harmonizált liberalizációját, és ezzel igyekeznek elejét venni annak, hogy a jövőben e frekvenciasáv tekintetében felaprózódjon a belső piac.

A rohamos mértékben növekvő igények miatt a frekvenciasávok gazdaságos és hatékony kihasználása az uniós digitális menetrend egyik kulcseleme. A 2 GHz-es földfelszíni frekvenciasávpár (azaz az 1920–1980 MHz-es sávval párosított 2110–2170 MHz-es sáv) eddig az UMTS működését szolgálta az 1999-ben elfogadott ún. UMTS-határozat alapján, amely elindította e technológia összehangolt és fokozatos, legkésőbb 2002. január 1-jéig történő uniós bevezetését.

Az elektronikus hírközlés szabályozási reformján belül kiemelt helyen szerepel a rádióspektrum-politikai program végrehajtása, illetve ennek keretében különösen a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások számára előirányzott, legalább 1200 MHz terjedelmű spektrum fenntartása, a spektrumhasználati kimutatások naprakész vezetése, valamint a rugalmas és megosztott spektrumhasználat.

Két évet kapnak a tagállamok

A bizottsági határozat a frekvenciasávpár rugalmas használatára kötelez, hogy azt a korszerű vezeték nélküli és egyéb fejlett technológiákon (például az LTE-n) alapuló elektronikus hírközlési szolgáltatások céljából is igénybe lehessen venni az EU-ban. Az ágazat a bizottság szerint olyan mértékben fejlődött, hogy ezek a technológiák egyre inkább képesek egyidejűleg több felhasználónak is 30 Mb/s sebességű internet-kapcsolatot nyújtani, s így a fogyasztók versenyképes áron tehetnek szert nagy sebességű széles sávú hozzáférésre.

A határozat, amely a műszaki feltételek összehangolásával lehetővé teszi a különböző technológiák egymással párhuzamos működését, úgy rendelkezik, hogy a tagállamoknak legkésőbb 2014. június 30-ig e célra fel kell szabadítaniuk a kérdéses frekvenciasávot. Az Egyesült Államokhoz képest az EU-ban ezzel akár kétszer nagyobb, közel 1000 MHz terjedelmű frekvenciasávon osztozhatnak majd a nagy sebességű, vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások.

A bizottság azt is fontolgatja, hogy a szintén UMTS-szolgáltatások számára fenntartott, ám jelenleg az EU-ban kihasználatlan 2 GHz-es párosítatlan földfelszíni frekvenciasávok (a 1900–1920 MHz-es és a 2010-2025 MHz-es sáv) használatát követő intézkedés keretében szabályozza, és ebből a megfontolásból már megbízta a CEPT-et (a Postai és Távközlési Igazgatások Európai Értekezletét) azzal, hogy tanulmányozza a szóba jöhető alkalmazásokat és dolgozzon ki megfelelő műszaki feltételeket és megosztási szabályokat.

Azóta történt

Előzmények