Az EU kötelezővé tenné a kormányzati honlapok akadálymentesítését

Az Európai Bizottság tegnap, a fogyatékos emberek világnapján tette közzé azt a javaslatát, mely szerint a digitális menetrend részeként és az esélyegyenlőség biztosítása érdekében irányelvvé tennék bizonyos állami honlapok akadálymentesítését, vagyis olyanná kellene ezeket átalakítani, hogy a fogyatékkal rendelkezők is teljes értékűen tudják őket igénybe venni.

Hirdetés

A Bizottságnak a közszektorbeli szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szóló irányelvjavaslata szabványosított uniós hozzáférhetőségi követelményeket vezetne be 2015 végétől kezdődően 12 különböző típusú webhelyre vonatkozóan. Kötelező hozzáférés lenne érvényes a következő kulcsfontosságú közszolgáltatások esetében

  • jövedelemadók: bevallás, feldolgozási értesítések
  • munkaügyi irodák álláskeresési szolgáltatásai
  • társadalombiztosítási ellátások: munkanélküli-ellátások, gyermek utáni támogatások, orvosi költségek (visszatérítés vagy közvetlen számlafizetés), tanulmányi ösztöndíjak
  • személyi okmányok: útlevél vagy jogosítvány
  • gépkocsik nyilvántartásba vétele
  • építési engedély iránti kérelem
  • rendőrségi bejelentések, pl. lopás esetén
  • közkönyvtárak, pl. katalógusok és keresők
  • születési anyakönyvi kivonat és házassági kivonat iránti kérelmek
  • felsőoktatási felvételi eljárások
  • lakcímváltozás bejelentése
  • egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatások: interaktív tanácsadás az elérhető szolgáltatásokról, betegek számára elérhető online szolgáltatások, időpontfoglalás

A javaslatban szereplő új szabályok egyértelművé tennék a webes hozzáférés tartalmát (technikai jellemzők, a feldolgozás módszertana, jelentéstétel, felhasználói tesztelés), a kormányok pedig ösztönözve lennének arra, hogy a szabályokat ne csak a kötelező területeken, hanem az összes szolgáltatásra kiterjedően alkalmazzák.

A ma előterjesztett javaslatok legfőbb haszonélvezője a fogyatékossággal élő európaiak 80 milliós közössége és a 65 év feletti európaiak 87 milliós tábora lenne. A látássérült emberek például egy képernyő-olvasó segítségével meghallgathatnák a képek leírását, a hallássérültek pedig szöveges feliratokat látnának a hanganyagok lejátszásakor, másrészről a honlapok teljes tartalma billentyűzet vagy egér használatával egyaránt elérhető lenne.

A mai javaslatban szereplő irányelv végrehajtásával a webes akadálymentesítés európai piaca becslések szerint 2 milliárd euróra bővül, miközben a piac teljesítménye jelenleg ennek a potenciálnak mindössze 10%-át éri el. A javaslat eredményeként megszülető innovációk a nagyobb funkcionalitáson és annak alacsonyabb költségei révén minden internetező számára javítani fogják az internethasználat élményét.

Következő lépésként a Bizottság továbbítja irányelvjavaslatát az EU Tanácsához és az Európai Parlamenthez.

A tagállamoknak 2014. június 30-ig kellene hatályba léptetniük nemzeti szabályaikat és rendelkezéseiket. A weboldalak akadálymentesítésére vonatkozóan 21 tagállamban már most is vannak hatályban nemzeti jogszabályok és intézkedések, de lassú az előrehaladás.

Azóta történt

Előzmények