Megkezdődik az európai szerzői jog modernizációja

Az Európai Bizottság (EB) közleménye kiemeli, hogy az elmúlt két évtizedben a digitális gazdaság volt a fő motorja a gazdasági növekedésnek, és a prognózisok szerint a következő években a szektor hétszer gyorsabb ütemben fog növekedni, mint az EU teljes GDP-je – számolt be a határozatról a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) honlapja.

Hirdetés

Mivel a digitális környezetben a régi szerzői jog már kevéssé működőképes, az EB olyan modern szerzői jogi keretrendszert kíván kidolgozni, amely garantálja a szerzői jogi jogosultak jogainak elismerését és javadalmazását oly módon, hogy a jogi környezet a kreatív alkotás, a kulturális sokszínűség és az innováció ösztönzőjeként hasson, továbbá szélesebb körű legális hozzáférést biztosít a végfelhasználóknak, segíti az új üzleti modellek megjelenését és hozzájárul a kalózkodás elleni küzdelem eredményességéhez. A fenti célok eléréséhez a Bizottság rövid és középtávú feladatokat határozott meg.

2013 év elején hat olyan témakörben indítanak párbeszédet az iparági érdekeltekkel, ahol azonnali intézkedésekre van szükség. Ezek:

  • a tartalom országhatárokon átnyúló vitele
  • a felhasználók által generált tartalom
  • az adat és szövegbányászat
  • az üres hordozó díj
  • az audiovizuális művekhez és a kulturális örökséghez való hozzáférés

témakörei.

A párbeszéd célja, hogy feltárja, az EU szerzői jogrendszerének digitális környezethez való igazításában az innovatív engedélyezés és a technológia milyen lehetőségeket és korlátokat jelentene. Az egyeztetéseket, amelyek a tervek szerint 2013 decemberéig tartanak, Michel Barnier belsőpiaci biztos, Neelie Kroes, a digitális menetrendért felelős alelnök és Androulla Vassiliou kultúráért felelős biztos vezeti majd.

Középtávú feladatként az EB célul tűzte ki, hogy 2014-re elkészüljenek azok a piaci és hatástanulmányok, továbbá javaslattervezetek, amelyek fényében a szerzői jogi reform napirendre emeléséről döntés születhet. A bizottság szerint négy kérdéskörben kell döntéseket hozni:

  • a területiség hatásainak mérséklése a belső piacon
  • a harmonizáció megfelelő mértékének meghatározása
  • a szerzői jogi kivételek és korlátozások
  • az EU szerzői jogi piaca töredezettségének felszámolása érdekében alkalmazott módszerek, illetve a szélesebb reform függvényében a jogvédelem legitimitásának erősítése

Az EB a fenti folyamatok eredményei alapján határoz majd az EU szerzői jogi keretrendszere felülvizsgálatának további lépéseiről.

Azóta történt

Előzmények