Már lehet nevezni az idei Ericsson-díjakra

Idén megemelték a díjjal járó pénzügyi elismerés összegét, emellett a nyertes iskolák eszköztámogatásra is pályázhatnak.

Immár huszonegyedik alkalommal hirdeti meg az Ericsson Magyarország az általános iskolai és középfokú oktatási elismerést, az Ericsson-díjat. A díjra idén március 21-ig nevezhetik a kiemelkedő tanáregyéniségeket tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények négy kategóriában, melyekben két-két díjat osztanak majd ki. Az Ericsson ettől az évtől közel kétszeresére, 400 ezer forintra emeli a díjak összegét. Emellett a díjat elnyerő tanárok iskolái maximum egymillió forint értékű eszközvásárlásra pályázhatnak.

A vállalat Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága 1999-ben alapította meg a díjat azzal a céllal, hogy az általános-, vagy középiskolákban fizikát, valamint matematikát oktató pedagógusok munkájának fontosságát elismerjék, illetve megbecsülését lehetőségükhöz mérten tovább növeljék. A hivatalos közlemény szerint az Ericsson Magyarország elkötelezte magát a hazai oktatás fejlesztése mellett; vállalásának – melyre eddigi magyarországi története során összesen 13 milliárd forintot költött a cég – fontos része ez a díj is.

A díj történetében további fontos változás, hogy ebben az évben az elismerések átadására a vállalat tavaly felépített új székházában, az Ericsson Házban kerül sor.

Az Ericsson-díjakat 2019-ben is két kategóriában ítélik oda:

1. ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj

Két, matematikát és két, fizikát tanító pedagógus (általános vagy középiskolai) részére egyenként 400 ezer forinttal járó díj.

Azok kaphatják, akik iskolájukban és azon túl is évek óta a legtöbbet teszik a tantárgyuk iránti érdeklődés felkeltéséért és megszerettetéséért. Élen járnak az innovatív módszerek kidolgozásában és népszerűsítésében. A bírálók figyelembe veszik, ha az ajánlott pedagógus tanítványaival aktívan bekapcsolódott a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS folyóiratának pontversenyeibe, egyéb országos matematika és fizika versenyekbe, lendületes, kezdeményező egyéniségével vagy új technológiák bevezetésével vonzóvá teszi szaktárgyát.

2. ,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj

Két, matematikát és két, fizikát tanító pedagógus (általános vagy középiskolai) részére egyenként 400 ezer forinttal járó díj.

Azok kaphatják, akiknek tanítványai 2010 óta szaktárgyuk legjelentősebb országos vagy nemzetközi versenyein (például: a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok vagy az ABACUS versenyek; a Varga Tamás, Kalmár László, Zrínyi Ilona, Arany Dániel matematikaversenyek; matematika vagy fizika OKTV; Öveges József, Jedlik Ányos, Mikola Sándor, Szilárd Leó fizikaversenyek, Kürschák József matematikai tanulóversenyek vagy Eötvös Loránd fizikaversenyek valamelyikén) elnyerték az első öt díj egyikét, illetve nemzetközi matematikai vagy fizikai diákolimpiákon arany-, ezüst-, vagy bronzérmet, vagy dicséretet szereztek.

A díjakat a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány ítéli oda, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díj bizottságainak ajánlása alapján. A díjazandókra írásos javaslatot nyújthatnak be szakmai és társadalmi szervezetek, a javasolt tanár tevékenységét ismerő kollégák, tanítványok. Az ajánlásnak ki kell emelnie a javasolt személy szakmai és emberi jellemzését, különös tekintettel azokra a szempontokra, amelyek alapján a díjra érdemesnek tartják. Pályázatot csak a különböző kategóriák elektronikus pályázati adatlapjain nyújthatnak be. Ha a korábbi években már javasolt tanár nem kapott díjat, a felterjesztést (aktualizálva) kérik megismételni a szervezők. A Rátz Tanár Úr Életműdíj három alapítója, a Graphisoft SE, a Richter Gedeon Nyrt. és az Ericsson Magyarország megállapodása szerint egy személynek három éven belül az alapítók által meghirdetett díjak közül csak egy adható, továbbá, aki megkapta a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, az alapítók egyéb díjaira már nem jelölhető. Ericsson-díjas tanár 8 év elteltével terjeszthető fel újra az Ericsson-díjra.

A pályázati adatlapok 2019. március 21-én éjfélig (23:59) lesznek elérhetőek a https://eth.org.hu/ericsson-dij-2019 weboldalon. A pályázatokat kizárólag online lehet benyújtani. A szakmai bizottságok a benyújtott írásos javaslatok alapján részletes indoklást mellékelve javaslatot tesznek a jelöltek sorrendjére, amelynek alapján a MATFUND kuratóriuma 2019. április 18-ig dönt a díjazandók személyéről.

A díjkiosztó ünnepségre 2019. május végén kerül sor az Ericsson Magyarország székházában.

Egy álom megvalósul: az Ericsson Magyarország meghívásos pályázatáról

A 2019. évi Ericsson-díjazott tanárok iskolái az eredmény kihirdetését követően kísérleti, informatikai eszközök beszerzésére meghívásos pályázatot adhatnak be. A pályázóknak be kell mutatniuk, hogy milyen programot terveznek a következő tanévben az általuk szükségesnek tartott eszközökkel, és hogy ez a tevékenység hogyan járul hozzá az iskolában a matematika, a természettudományok, vagy az informatika népszerűsítéséhez, oktatásához vagy tehetségeinek gondozásához.

A 2019-es Ericsson-díjazottak iskoláinak igazgatói megkapják a részletes pályázati felhívást. A pályázói körbe tartozó iskolák közül egy nyertes kaphat legfeljebb 1 millió forintot. A pályázatokat az Ericsson Magyarország Kutatás-Fejlesztési Igazgatósága bírálja el a pályázati útmutatóban leírt szempontok alapján. Az Ericsson fenntartja a jogot, hogy nem megfelelő minőségű pályázatok esetén ne ítélje oda ezt az összeget.

Azóta történt

Előzmények