Hirdetés

Átadták az idei Ericsson-díjakat

A több mint két évtizede alapított díj a legnagyobb közoktatásban résztvevő, matematika vagy fizika tantárgyat oktató tanáregyéniségeket díjazza.

Az Ericsson Magyarország idén huszonegyedik alkalommal adta át a cég kutatás-fejlesztési igazgatósága által alapított Ericsson-díjakat. Mint minden évben, idén is összesen nyolc tanár vehette át a díjat és a vele járó – idéntől a díjanként 400 ezer forintra emelt – pénzjutalmat négy kategóriában: a matematika vagy a fizika népszerűsítéséért, illetve a tehetségek gondozásáért. Az elismerésben olyan tanárok részesülnek, akik áldozatos, és sokszor az iskolatermi elfoglaltságokon túl mutató munkájukkal, generációkkal szerettették meg a legtöbbünk által nehéznek gondolt természettudományokat.

A tanárokat tanítványaik, iskoláik és egyéb oktatási intézmények terjeszthették fel a díjra, a díjazás pedig az Ericsson közoktatási partnerei, a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat bírálata, és a MATFUND Alapítvány kuratóriumának jóváhagyása alapján történt. A díjat a legelkötelezettebb, alapszintű oktatásban résztvevő matematikát és fizikát oktató pedagógusok vehették át, akik a „kötelező” tanórákon túl is számos különfoglalkozás alkalmával és egyéb iskolán kívüli tevékenységükkel is segítik diákjaik fejlődését és a tehetséggondozást.

Idén is két kategóriában ítélték oda a díjakat. Az ,,Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj, valamint az ,,Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj. Mind a két esetben egyenként 400.000 forinttal járó díjjal jutalmazták a négy matematikát és a négy fizikát általános vagy középiskolában tanító pedagógust. A kitüntetett különleges tanáregyéniségek között van, aki diákjainak tanulmányi utat szervez a CERN-be, saját eszközöket és egyedi kísérleteket dolgoz ki az osztályai számára, rendszeres nyári táborokkal kelti fel a fiatalok érdeklődését a tárgya szépségei iránt, vagy akinek a nevéhez fűződik az ELTE TTK épületében működő Magyar Matematikai Múzeum (azaz a MaMa) megalapítása.

Az Ericsson Magyarország idén is meghirdette az ,,Egy álom megvalósul'” pályázatot, amelynek keretén belül az adott évben Ericsson-díjjal elismert pedagógusok iskolái maximum egymillió forint értékű eszközvásárlásra pályázhatnak.

Eredmények

A díjátadáson hirdették ki a tavalyi meghívásos pályázat eredményét. Az Ericsson által felkért bíráló bizottság döntése értelmében az „Egy álom megvalósul 2018” pályázat győztese a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola, Filep Doina Otília Ericsson-díjas tanárnő iskolája. Az Ericsson Magyarország 1 millió forinttal támogatja a benyújtott projektterv megvalósítását, melynek célja olyan tanórán kívüli ismeretterjesztő és fejlődést elősegítő tevékenységek megvalósítása, melyek digitális, természettudományos és kreatív tartalommal rendelkeznek és hozzájárulnak a gyermekek különböző kompetenciáinak fejlesztéséhez, ezáltal kiterjesztve és színesítve a neveléshez és képzéshez való hozzáférés lehetőségeit. Így megvalósulhat a „FizInfo TanTér”, ahol a diákok felkészülhetnek a jövő eszközeinek a használatára, a jövő – ma nem létező – munkahelyek követelményeire, megalapozhatják a jövőbeli karrierjüket. Heti rendszerességgel kísérletezős órákat lehet majd tartani, meg lehet végre hirdetni a nyári napközis tábort, ahol szintén sok feladat és kísérlet várja majd a tanulókat, sőt még egy innovációs verseny is kiírásra kerülhet, melynek eredményeivel remélhetőleg a Kutatók Éjszakáján is találkozhatunk majd.

A 2019-ben Ericsson-díjban részesült tanárok névsora:

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2019. évi díjazott pedagógusai matematikából:

  • Sztranyák Attila, budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium
  • Tóth Mariann, debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” 2019. évi díjazott tanárai fizikából:

  • Oláh Éva Mária, törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskola
  • Szabó Miklós, Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2019. évi díjazottjai matematikából:

  • Holló-Szabó Ferenc, az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium
  • Lányi Veronika, pécsi Janus Pannonius Gimnázium

Az ,,ERICSSON a matematika és fizika népszerűsítéséért” 2019. évi díjazott pedagógusai fizikából:

  • Tepliczky István, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára
  • Theisz György, székesfehérvári József Attila Gimnázium

Azóta történt

Előzmények