Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Peter
aktív tag
válasz
nyisziati #24 üzenetére
Telenornnal van több mint egy éve korlátlan mobilnetem 7000Ft-ért. Először 10e/hó volt, aztán amikor levitték 7re lemondtam es a T mobilos számomat atvittem hozzájuk. Teljesen elvagyok vele. Vezetes közben youtube, spotify, néha egy kis torrent, teljesen jó. Otthon ha lehal a upc akkor erről szoktam netezni. Nem gigabites, de amíg visszajön teljesen jó.
-
hemaka
nagyúr
válasz
aprokaroka87 #41 üzenetére
Mi mastol? A ven nyanyak elkezdtek nezni a faluban a rosalindat 4K-ba?😂
-
-
kenwood
veterán
Elvileg sokkal jobban kelene neki,de azert nincsenek tul nagy elvarasok :
Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:[3]
Több tízezer felhasználónál az adatsűrűség tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendű kell legyen.
Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen.
A lefedettség növelése
Jelentős hatékonyságnövekedés
Az LTE-hez képest jelentősen csökkenő késleltetés.[4] -
-
-
-
Mindegyikben más mennyiségű antenna van, más a tényleges képessége a legtöbb 5G telefonnak, és ez hálzati oldalról elég komoly fejfájást tud okozni.
(#7) erer1000
Megnyugodhatsz, vidéken ha lesz is 5G, az sokkal lassabb lesz, mint pl. a Széll Kálmán téren.
A belengetett 1Gbps tempót nagy valószinüséggel csak komoly csomópontokon fogja elérni. -
törölt tag
Na ebből mi lesz...
-
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz
orion1025 #29 üzenetére
Ezért mondom, hogy minek kellene az 5G, ha még rengeteg a fehér folt, meg gyenge beltéri/kültéri térerő a jelenlegi 2G, 3G és 4G hálózatukban? Az is érdekes, hogy úgy adnak el adatcsomagokat, hogy 0/0 Mbps a garantált. Akkor az ügyfél is mondhatná, hogy becsszó fizet 5 ezret, de garantálni csak 0 forintot tud?
-
btprg
senior tag
válasz
orion1025 #27 üzenetére
Vodafone-os vagy?
Ennél a szolgáltatónál nagyobb fost én még nem értem... Vettem egy feltöltőkártyásat, mert akivel beszélni akartam az náluk van, és ingyen hívja a 70-eseket. Alig használtam párszor, mégis a fele alkalommal "a hálózat foglalt" meg ilyesmi problémák voltak... A T-nél (a rendes számommal) ilyenenek már 10 éve nem tapasztaltam, ha valakit hívni kell, akkor is mindig a vodásokkal van a szarakodás meg a szakadozó hang. -
orion1025
őstag
Mikor lesz végre térerő egy nagyobb város kellős közepén is? Fosom le a géket, de tudjak már telefonálni a munkahelyemen, ne egy időhurokba keveredjek a fél utcán. Tiszta almásnak érzem magam, hogy keresni kell a térerőt állandóan.... És mindez egy közel 8XXXX lakosú városban van, nem is a legszélén.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz
benedekco #25 üzenetére
Szerintem a 4g volte terjedésével majd szépen lassan ki fog kopni a 2g hálozat telefonok esetében, azon se lepődnék meg ha az 5g jobb elterjedése esetén a 2g/3g hálozatokat a szolgáltatók majd el is kezdik "blokkolni" telefonok esetében.
Persze ez még nagyon a jövő zenéje. -
nyisziati
veterán
Telenornál 5k-ért 100 GB-ot kapsz.
A készülékkínálat tényleg gyér, viszont mindig van egy-kettő, amit nagyon megéri megvenni. 3 éve pl. az LG G3 volt kifutóban 65 e.
Most a samu A9 volt 10-ért kihozható a (közepes) csomagommal + részlet (5 e/hó, 85-re jön ki). De volt (vagy talán még van is) Honor 10-es kifutóban szintén gombokért.
Ilyen se a vodánál, se a T-nél nincs. -
nyisziati
veterán
"Ezzel el is jutottunk az 5G legnagyobb problémájához: kb. a mobiltelefonoknál lesz, lehet értelme, ahol a 4G/LTE is tök elég lenne, ha rendesen ki lenne építve..."
Ennyi.
Mindig jönnek ezzel az ennyi meg annyi sebesség-dologgal, de elfelejtik, hogy ez kőkemény üzlet. Ott lesz kiépítve, ahonnan sok pénz jön vissza.
A többi meg harcoljon, hogy olcsón vehessen B20-as telót, hogy egy flottában megoldható legyen a korlátlan nete emberi áronmert a környéken csak 800MHz-es 4G van, az is csak a verandán... -
Tigerclaw
nagyúr
Ahogy láttam a nagyobb csomagok csak belföldre érvényesek. A vodánál látok egy 10GB / 4k HUF -os megoldást, ami a teljes EU-ban használható. Annak elfogadható az ára és a 10GB is elegendő, ha van mellette még wifi is napközben. Persze jó kérdés, hogy az célországban milyen a 4G-s lefedettség sebesség. Amerre járok Ausztriában, Németországban, nem vagyok lenyűgözve. Sok helyen nincs 4G pl. Bayern tartományban. Gondolom a vidék ott is le van ejtve.
-
válasz
Tigerclaw #20 üzenetére
Semmi akadálya nincs, a Home net inkább azért téma, mert ha laptophoz / desktophoz kell, akkor kell hozzá ugye egy USB-s modem. Van olyan ismerős, aki laptophoz használja, hogy bármerre jár, csak előveszi a laptopot, és tudjon a neten dolgozni. Szóval nincs "régiólock", de mondjuk az érdekes kérdés, hogy az EU-s roaming hogy működik ezek esetén...
-
Tigerclaw
nagyúr
-
hemaka
nagyúr
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
Pedig van nekik, 5k 30+30GB(utóbbi 23:00-8:00-ig használható).
voda: 9k 50+150GB(utóbbi 0:00-6:00ig használható).
Telekom a legsiralmasabb, 5k 15GB, látszik, hogy szépen terelik inkább az embert a 9k-s korlátlan net felé...Meg vannak ugye a korlátlan flottás csomagok, azokból van telenoros is szép számmal, lehet érdemes ott is körülnézned, ha cserébe bevállalod, hogy macerás az ügyintézés....
Én a telenornál mindig azt kifogásolom inkább, hogy készülékük alig van, nagyon gyér a felhozatal.
-
-
erer1000
őstag
150+150GB adatforgalom otthoni internethez per hó édes kevés sajnos :/
napi kb 10GB, az sitty sutty megvan.böngésző+spotify+ rendszer együtt 130GB volt az asztali gépemnél.
mellé még steam, torrent, stb szintén jelentős plusz, de ha ezeket nem is nézzük, még vannak további családtagok is, és az a 300GB nagyon hamar elfogy (amiből 150 az éjszaka pörög csak)
-
válasz
Tigerclaw #15 üzenetére
Ott az ügyfélszolgálatosok nem lehettek a toppon, mert a Telenornak is vannak ilyen csomagjai, 30+30, 60+60 és 150+150 GB adatforgalommal...
-
Tigerclaw
nagyúr
Pár napja épp bementem egy Telenor-os boltba és amikor olyan mobilnet csomagról érdeklődtem tablethez, amiben csak net van, úgy néztek rám mint borjú az új kapura. Nagyon le vannak maradva ezek a cégek a fogyasztói igényeket tekintve. Nem tudnak elrugaszkodni az 1-3-5GB-os limitektől. Nem mondom hogy legyen korlátlan mobilnet, de ezek limitek olyan 15 évvel lemaradtak a valóságtól.
-
Tigerclaw
nagyúr
Sajnos nekem is ez a véleményem az 5G-s hype-ról. Ahova nagyon kellene ott továbbra sem lesz. A másik probléma meg az hogy hiába jön majd bizonyos helyeken még gyorsabban a mobilnet, ha maradnak ezek a korlátos mobilnet csomagok. A jelenlegi pár GB-os havi adatlimitekhez nincs szükség 5G-re. Inkább a 4G lefedettséget növeljék, meg építsék ki a tornyokhoz a megfelelő alapokat, amik amúgy is kellenek az 5G-hez. Van ahol városban nemhogy 4G nincs, de még telefonálni sem lehet.
Én azt mondanám, hogy feleslegesen ruháznak be a jelenlegi szolgáltatók az 5G-be, néhány nagyon frekventált helyet kivéve. Annyi miatt viszont drága mulatság megvenni az egész országra a frekvenciasávokat.
Az IoT meg M2M láthatóan sehova sem jutott eddig. A smart home is csak annyira terjedt el, amennyire az elektromos autók. Persze az 5G technológia eladásában érdekelt tech cégek nyomják a vízióikat, de azoknak semmi alapja nincs. Megy újra az IT lufik fújása.
-
A Telenor-on, meg a Vodán múlik, hogy az 5G konkurens szolgáltatás lesz-e az ISP piacon. A Telekom ellenérdekelt mert akkor a rezes internet szolgáltatását kukázhatná. Kinek fogja eladni az 1Mbites netet gigabites áron?
Szerintem lemaradtál arról, hogy a Vodafone felvásárolta a UPC kelet-európai szolgáltatását, tehát idén júniustól elméletileg a UPC beolvad a Vodafone-ba.
Szóval akkor ez alapján csak a Telenoron múlik az 5G idehaza?
Sok 4G toronynál ma sincs optikai uplink, csak mikro, vagy más lassabb megoldás, szóval helyben hiába lesz képes gyors netre, ha nincs elég sávszélessége az Internet felé. A T-s GPON is csak kvázi gigabites, mert gyenge az uplink. Ha mindenki egyszerre netezne, akkor a garantált minimum Mbps-s se jönne össze.
A Swisscom is arról ír, hogy az optikai gerinchálózatot építik ki mindenhova a tornyokhoz. Szvsz az egész 5G dolog akkor érhet valamit, ha kiépítik ezt az adótornyokhoz...
Amúgy nagyon jól jönne egy 5G-s ISP, főleg ott, ahol konkurencia híján méregdrága még a szar net is.
Pont a fentiekből következik, hogy az 5G nem más, mint marketing. Ahol nagy a népsűrűség (sok a potenciális előfizető), ott álltalában már most is van értékelhető vezetékes internet. Vidéken, ahol probléma, ott meg a magas frekvenciatartományoknak nincs értelme, mert a jelenleginél sűrűbben kéne a tornyokat telepíteni. Optikát kiépíteni az adótornyokhoz meg drága mulatság. Olcsóbb lenne a vezetékes netet bevinni az ilyen helyekre, mint kiépíteni az 5G-t....
Ezzel el is jutottunk az 5G legnagyobb problémájához: kb. a mobiltelefonoknál lesz, lehet értelme, ahol a 4G/LTE is tök elég lenne, ha rendesen ki lenne építve...
-
Lehet mégsem amerikába költözök, hanem svájcba, ha elhagyom az országot. Sok minden szól mellette a frank a csoki és most már az 5g is.
-
doooo
veterán
No lám... van élet a Huawei... pardon, a Kínai Kommunista Párt nélkül is. Hogy mennyire szükséges (vagy mennyire káros), az megint más kérdés.
-
Tigerclaw
nagyúr
A Telenor-on, meg a Vodán múlik, hogy az 5G konkurens szolgáltatás lesz-e az ISP piacon. A Telekom ellenérdekelt mert akkor a rezes internet szolgáltatását kukázhatná. Kinek fogja eladni az 1Mbites netet gigabites áron?
Egyébként ha csak nem lesz képes az 5G a saját backbone-jaként is funkcionálni, akkor elég komoly bottleneck lesz a tornyok uplink oldala. Sok 4G toronynál ma sincs optikai uplink, csak mikro, vagy más lassabb megoldás, szóval helyben hiába lesz képes gyors netre, ha nincs elég sávszélessége az Internet felé. A T-s GPON is csak kvázi gigabites, mert gyenge az uplink. Ha mindenki egyszerre netezne, akkor a garantált minimum Mbps-s se jönne össze.
Amúgy nagyon jól jönne egy 5G-s ISP, főleg ott, ahol konkurencia híján méregdrága még a szar net is.
-
-
erer1000
őstag
azért mert már MINDMEGHALTUNK ÉS EZ A POKOL MÁR!!!!
örvendetes lenne ha lakossági netként lehetne használni idehaza, mert hogy megyeszékhelyen, nem a város szélén csak 30Mbps legyen elérhető, gyorsítóval meg további 50, (ami inkább 10-20) , az szégyen...
5G-vel ha már csak 300-400Mbps-et kaphatnánk, már boldogak lennénk itthon
-
arnyekxxx
veterán
már 4 hsz és még nem volt MINDMEGHALUNK?
-
Tigerclaw
nagyúr
Azt lehet tudni, hogy milyen 5G frekvenciákkal indultak el és az milyen sebességet, késleltetést jelent gyakorlatban?
-
hemaka
nagyúr
Azt mennyivel jön így poresz?
-
Huawei nem kedveli ezt.
Új hozzászólás Aktív témák
it A Swisscom ügyfelei kezdetben Svájc 54 városában érik el a kereskedelmi 5G szolgáltatásokat, amit az Ericsson 5G hálózata biztosít.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép játékra! I7 13700K / RTX 3090 / 32GB DDR4
- Csere- Beszámítás! Olcsó Számítógép játékra! I7 4790K / 16GB DDR3 / RX 480 8GB / 128SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest