Elon Musk lép, tényleg fizetős lesz az egyik legnagyobb közösségi oldal

Két új prémium csomagot ígér Elon Musk az X-re, ebből az egyik nem tünteti el a reklámokat, de minden eddig ingyenes funkciót tartalmaz.

Elon Musk még múlt pénteken közölte, hogy valóban két új prémium előfizetési csomagot indítanak el hamarosan az X-en. Az egyik drágább lesz, reklámmentesen; míg a másik olcsóbb, és bár a reklámokat nem tünteti el, de minden funkciót tartalmaz. Ez a burkolt kijelentés és egy napokban elindult teszt jelzi: alapvetően fizetős lesz az X.

Musk régóta igyekszik növelni a cég árbevételét, részben a bizalmukat a platformmal szemben elveszítő hirdetők visszacsábításával, részben a felhasználók befizetésein keresztül. A kék pipáért 8 dollárt kérnek havonta a magánszemélyektől, továbbá akciókkal csábítják a hirdetőket.

Míg Musk rengeteg véleményt és nézőpontot oszt meg az X-en, addig az új előfizetési csomagokat eddig nem részletezte. Sokat viszont nem kell találgatni, épp a napokban indult el egy teszt Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken: évi 1 dollárért lehet csak elérni az eddig ingyenes funkciókat, aki nem fizet, korlátozásokat kap (egyelőre csak az új felhasználókra érvényes ez).

Az új regisztrálók közül aki nem fizet, az csak olvasni tudja a bejegyzéseket, nézni a videókat és követni a fiókokat – másra nem lesz lehetősége. Az intézkedéstől a botok, spamek, manipulációk áradatának csökkenését várják.

A reklámok és az olcsó(bb) előfizetői csomagok keverésével több cég is kísérletezik egy ideje, így tett a YouTube és a Netflix is.

Az X számára továbbra is gond, hogy a moderálási gondok miatt a hirdetők nem szívesen térnek vissza, az EU pedig előbbi kapcsán már vizsgálatot is indított a platform ellen. Musk állítólag fontolgatja az EU-s kilépést is, de az USA-ban is egyre több vezető politikus érdeklődik, hogy mit tesz az X és a többi tech platform a témában.

Azóta történt

Előzmények