Hirdetés

Musk az X leállítását fontolgatja Európában, óvatos a Teslával is

Miközben Elon Musk azt fontolgatja, hogy az X kivonulna az EU-ból, addig beszélt a Tesla eredményeiről, mexikói gyáráról, a Cybertruckról, az átlagemberek megélhetési nehézségeiről és sok másról is.

Meglehetősen sűrűn telnek Elon Musk napjai, az X és a Tesla kapcsán is nagyon elfoglalt. Az Insider szerint az X közösségi platform kapcsán most épp azt fontolgatja Musk, hogy eltávolítja Európából, válaszul a helyi DSA-törvénycsomagra.

Állítólag a szolgáltatás leállítása mellett fontolóra veszik az EU-s felhasználók blokkolását is. A DSA keretében az EU a káros tartalmakat, álhíreket, tévinformációkat, felhasználókat célzó káros gyakorlatokat fékezné meg, továbbá belső adatokat kérnek a hatóságok – nemrég vizsgálat indult az izraeli helyzet után az X ellen.

A Teslával is óvatos Musk

A Tesla csatlakozott a GM-hez és a Fordhoz: óvatosak az EV-gyártási kapacitás bővítése terén, a gazdasági bizonytalanságok és a várható keresleti visszaesés miatt. Musk azt mondja, aggódik a drága hitelek miatt, ugyanis így sokan annak ellenére sem tudnak autót venni, hogy azok árai csökkentek. Musk tisztán szeretne látni, mielőtt a Tesla teljes gőzre kapcsol a mexikói gyárának építésében (a régióba egyébként két kínai beszállító továbbá egy milliárd dolláros befektetést ígér).

A vezető szerint az emberek hezitálnak az új autó vásárlása kapcsán, ha bizonytalan a gazdaság, és aggasztja őt, hogy a legtöbb munkás fizetésről fizetésre él. A Teslával nem szeretne teljes gőzzel a bizonytalanságba száguldani.

Az elemzőknek és a befektetőknek sokat beszélt a Tesla eredményeiről (a Tesla alulmúlta a harmadik negyedévre vonatkozóan a Wall Street várakozásait), a magas kamatokban látott kockázatokról, a fogyasztói bizonytalanságról és a hónapról hónapra tengődő munkásokról. A Tesla költségcsökkentéseire is kitért, de ezen törekvéseket ahhoz hasonlította, mintha kanállal ásnánk alagutat. Kemény kritikát fogalmazott meg a távmunkát favorizálókkal szemben is, akik szerinte elszakadtak a valóságtól, és kihasználnák azt, hogy sokaknak be kell menni például egy gyárba vagy étterembe dolgozni, mert az a munka nem végezhető otthonról.

Musk szerint ha a gazdasági körülmények viharosak, akkor a legjobb hajónak is nehéz dolga van – ez pedig már más megfogalmazás, mint egy évvel korábban, amikor recesszióállónak nevezte a Teslát.

Musk kitért arra is, hogy gondok vannak a Cybertruck gyártásának a felpörgetésével, a kiszállítások mindenesetre november 30-án kezdődnek.

Ha pedig már EV, akkor hazánkban három modellel elstartolt a kínai BYD is.

Azóta történt

Előzmények