EU-vizsgálat indult az X ellen, nő a nyomás a Metán és a TikTokon

Letelt Elon Musk és Mark Zuckerberg EU-tól kapott 24 órája, Thierry Breton vizsgálatot indított az X ellen. Ez az első ilyen intézkedés az új EU-törvények keretében. A vádak szerint a platformok nem tesznek eleget a tévinformációk elleni küzdelemben.

Amint arról beszámoltunk, az EU és Thierry Breton 24 órát adott Elon Musknak és Mark Zuckerbergnek, hogy megmutassák, hogyan lépnek fel az álhírek, tévinformációk, manipulált tartalmak és terrorizmushoz köthető elemek ellen, hogyan intézkednek az izraeli helyzet nyomán kialakult botrány kapcsán, hogyan felelnek meg a DSA-nak. Az X, a Meta (Facebook, Instagram) mellett a TikTokot is figyelmeztették.

Az új EU-törvények keretében pedig most először vizsgálatot is indított az EU az X ellen emiatt. Az izraeli helyzet óta mindegyik nagy közösségi platformot elárasztották a témával kapcsolatos hamis vagy erőszakos tartalmak, a legrosszabb az X-en a helyzet az elemzők szerint.

Breton intézkedése tovább növeli a nyomást a TikTokot és a Metán is, mindegyik platform köteles többet tenni a DSA-törvénycsomag miatt. Ez arra kényszeríti a nagy online platformokat és keresőket, hogy tegyenek többet az illegális tartalmak, a közbiztonságra veszélyes elemek ellen, védjék a szolgáltatásokat a manipuláció ellen.

Mit mond az X?

Linda Yaccarino vezérigazgató szerint a platform több száz, részben terroristákhoz köthető fiókot távolított el, tartalmak tízezreit törölte vagy címkézte fel továbbá a támadás óta. Breton formális módon is kért be információkat az X-től. Ezek részletezésére (a krízisprotokoll kapcsán) október 18-ig kapott időt a cég.

A kutatók kritikája szerint egyébként mióta Musk elvágta az ingyenes kutatói hozzáférést egy eszköztől, azóta a szakemberek kézzel túrják át a tartalmakat a tévinformációk követéséhez, mert nehezebb követni a kulcsszavakat, hashtageket. Kritizálják azért is Muskot, hogy 7500-ról nagyjából 1500-ra csökkentette a dolgozói létszámot, a moderálásért felelős részleg alaposan megcsappant, nem sokan maradtak, akik a koordinált propagandát ellenőrzik. A biztonságért felelős vezetők közül is többen távoztak.

A DSA megszegése esetén a globális árbevételének 6 százalékát kitevő bírságot kaphat az X vagy bármelyik másik cég. A franciák tegnap 24 órát adtak a TikToknak, hogy lépjenek a törlések kapcsán. Breton is küldött levelet a Meta mellett a TikToknak, amiért illegális tartalmak és tévinformációk terjednek a platformokon. Mivel ezeket sok gyerek és fiatal használja, kiemelt kötelezettsége a cégeknek, hogy megvédjék őket a futótűzként terjedő erőszakos tartalmaktól és tévinformációktól.

Azóta történt

Előzmények