A YouTube-ot is figyelmeztette az EU, válaszolt a Meta és a TikTok

Thierry Breton az Alphabetet is figyelmeztette a YouTube és a tévinformációk terjedése miatt: kötelesek betartani az EU-s törvényeket. Megkapta az EU a válaszokat a Metától és a TikToktól.

Míg az X ellen vizsgálatot indított az EU, a Meta és a TikTok 24 órát kaptak, hogy részletezzék, milyen intézkedések keretében tartják be az EU-s új DSA-törvényeket, hogyan válaszolnak az izraeli helyzet kapcsán futótűzként terjedő álhírek, tévinformációk, manipulált képek, videók, terrorizmushoz köthető tartalmak jelenségére.

Múlt pénteken Thierry Breton végül az Alphabetet és annak vezérigazgatóját is figyelmeztette erre a YouTube-on terjedő tartalmak miatt. Itt viszont nem esett szó 24 órás határidőről. Breton közölte: emlékezteti a céget, hogy konkrét kötelessége a platformot használó gyerekek és fiatalok millióit megvédeni az EU-ban, az erőszakos tartalmaktól és videóktól is. Bretonék több konkrét intézkedéssel igyekeznek biztosítani, hogy a Google is megfeleljen a DSA-nak.

A YouTube szerint gyorsan reagáltak, törlik a káros tartalmakat, további intézkedésekre készülnek, és krízispanelt is indítottak.

Válaszolt a Meta és a TikTok

A Meta az EU-nak adott válaszában jelezte, hogy milyen lépéseket tesz az érintett tartalmak törlése kapcsán. Az első három napban több mint 795 ezer tartalmat töröltek vagy jelöltek meg, az összetűzésekkel kapcsolatos régiót érintő két nyelven. Kiterjesztették az irányelveiket, törölnek egyes tartalmakat, például túszejtésekkel kapcsolatban is változtatnak. Az automatizált technológiák hamarabb avatkoznak közbe, a tartalmi ajánlások kapcsán is, ez a Facebookra és az Instagramra is vonatkozik. A közösségi és politikai vitának teret adnak, legyen szó médiáról, emberi jogi kérdésekről vagy kritikus vitákról.

A TikTok vasárnap jelezte: azonnal akcióba állította az erőforrásait és dolgozóit, hogy reagáljanak a helyzetre. Konkrét akciókat listáztak, bár a Bretonnak küldött válaszukat nem közölték. Elmondták, hogy ellene vannak a terrorizmusnak, sokkolta őket az, ami történt és történik. Fokozták az automatizált rendszerek működését, törlik a képi és erőszakos tartalmakat, több moderátort állítanak akcióba. Törlik az áldozatokat célzó vagy kigúnyoló tartalmakat és az erőszakot szító tartalmakat is. Korlátozták az élő közvetítéseket, együttműködnek a hatóságokkal és szakértőkkel, jelezték.

Az X kevésbé volt együttműködő az EU-val, és ott a legrosszabb a helyzet a szakemberek szerint, ezért is indult EU-vizsgálat. Persze az X-nek van bőven gondja, az ausztrálok például 386 ezer dollárra bírságolták, amiért nem működnek velük együtt a gyermekeket kihasználó online tevékenységekkel kapcsolatos nyomozásukban.

Azóta történt

Előzmények