Egyelőre várat magára a személyzet nélküli vegyesbolt

Az Amazon mert nagyot álmodni, talán túl nagyot is. Márciusban kellett volna nyitni, de nehézségeik adódtak. Nem tudni, mikorra sikerül megoldani.

Év elején jelentette be az Amazon, hogy idén márciusban megnyitják az első kasszásokat és mindenféle (látható) személyzetet nélkülöző vegyesboltját (Amazon Go). Az ötlet az volt, hogy az emberek belépéskor azonosítják magukat a telefonjukkal, és onnantól kezdve akár közvetlenül a táskájukba is pakolhatnak a polcokról,  a bolt tudni fogja, mit vásároltak.

Több hiba is csúszott azonban a számításokba: ha húsz főnél többen vannak a boltban, a számítógép már nem tudja meghatározni, ki és mit vett le a polcokról, illetve azzal sem tud mit kezdeni a rendszer, ha a vásárló rossz helyre teszi vissza a mégsem kívánt terméket.

Pontosan nem tudni, hogy milyen technikai hibákkal szembesült a vállalat, hiszen igyekeztek rejtélyesek maradni, csak annyit árultak el, hogy gépi látás, tanulás és különböző szenzorok segítségével határozzák meg a vásárlók viselkedését.

Eleve elég futurisztikusan hangzott, hogy a vásárlók egyszeri azonosítást követően simán bedobálják a megvásárolni kívánt holmit a bevásárlószatyorba, aztán kisétálnak az üzletből, úgy néz ki ez még tényleg nem a jelen, sokkal inkább a jövő zenéje.

Az első, megnyitni kívánt bolt közel 170 négyzetméteres, tehát az sem reális, hogy egy marketingkampánnyal megtámogatott, innovatív megoldást egyszerre csak 20 (vagy kevesebb) ember használjon egyszerre. Valamiért mégis csak most derült ki, hogy nem tud megnyitni az üzlet, és marad a tesztfázis.

Hiába működött tehát laborkörülmények között a megoldás, a valóságban további finomhangolásra van szükség. Míg a vállalati teszterek ugyanoda pakolták vissza a termékeket, mint ahol találták, ez egy átlagos vásárlóval már egyáltalán nem egyértelmű.

Vagy a morálnak, vagy a technológiának kell fejlődnie, de a jelenlegi modell egyelőre nem alkalmas az éles bevetésre. Az Amazon eddig nem válaszolt a megkeresésekre, így nem tudni, mennyivel tolják el a hivatalos megnyitót.

Azóta történt

Előzmények