Az Amazon drónja az USA-ban is kiszállította az első csomagot

Technikai akadálya már az Egyesült Államokban sem lenne a drónos házhoz szállításnak, de a szabályok egyelőre itt sem engedik.

Tavaly év végén számoltunk be arról, hogy az Amazon bejelentette, hogy december 7-én az Egyesült Királyságban sikeresen lebonyolították az első drónnal történő áruszállítást. A béta teszt kezdetének számító demonstráción a kis szállítógép egy Amazon Fire TV sticket, illetve egy zacskó pattogatott kukoricát juttatott el az ügyfélhez. A repülő teljesen automatikusan, GPS-adatok segítségével navigált, és a csomagot az internetes megrendelés után 13 perccel vehette át a vevő.

Hasonló premierre pár napja, hétfőn az Egyesült Államokban került sor: a Prime Air szolgáltatás drónja egy dobozban naptejet vitt a Kaliforniában megrendezett robotikai konferencia (Machine-Learning Automation, Robotics & Space Exploration – MARS) résztvevőinek – ezen a konferencián egyébként Jeff Bezos, az Amazon vezetője beteljesíthette régi vágyát, és egy óriási, az Avatarból ismerőshöz hasonló robotot irányíthatott.

A szállítást ugyan a demonstráció miatt előre megszervezték, de maga a folyamat teljesen automatikusan zajlott, épp úgy, ahogy ez a hétköznapokban fog majd, ha az Amazon rendszeressé teheti a drónos áruszállítást. A bemutatóhoz – mely abból a szempontból is első volt, hogy nyilvános légtérben zajlott, a korábbiak ugyanis magánterületeken történtek – az amerikai légi felügyelet, a szabályozáson még mindig dolgozó FAA is támogatását adta. Pontosabban: az FAA az iparági szereplők bevonásával már megalkotott egy azóta érvénybe is lépett dróntörvényt, ám ez nem teszi lehetővé az olyan szolgáltatások működtetését, amilyet pl. az Amazon is tervez.

Azóta történt

Előzmények