Elgurult az Amazon bot gyógyszere

Valaki félreprogramozta a szoftvert, szokatlan telefontokokat generál az algoritmus. Néhány csak zavarba ejtő, a többség gusztustalan.

Meglehetősen gyakoriak az online kereskedelemben az automatikus értékesítőszoftverek, melyek a technológia fejlődésével egyre több mindenre képesek. Az Amazonon is megtalálhatók azok a botok, amik az árazást, vagy akár a listázást is kezelik egy-egy eladó feladatit megkönnyítve.

Andy Baio Twitterén találtuk meg a bejegyzést, amiben egy igazán különleges botra hívja fel a figyelmet: a szoftver több ezer mobiltelefon tokot generált stock fotókból, majd tette fel az Amazonra átlagosan 20-25 dolláros áron.

Az algoritmus által kiválogatott fotókból készült tokokra panaszkodtak a vásárlók, mert olcsó hatású műanyagból, eldolgozatlan élekkel szállították le. A legérdekesebb mégsem ez, hanem a szoftver által kiválasztott képek.

Galéria Galéria
Galéria [+]

Négy kategóriából jöttek az "alkotások", az orvosi- és szépészeti beavatkozások, a drogok és a DIY a főbb témák. Nehéz megmagyarázni, mi is történt egészen pontosan, az alapvető feltevés szerint az algoritmus megpróbált a felhasználók keresései alapján releváns tokokat tervezni, csak nem sikerült. Egy másik elmélet szerint valaki szórakozik, és robotnak tetteti magát.

Az elmúlt hetekben nagyot ment my-handy-design most éppen visszafogottabb tokokat kínál, de azért megtalálható a rugalmas ortopéd kötés és egy súlyzós is. Jellemzően 1-1 darabot készít csak, az aktuális keresési trendeknek megfelelően. A programozáson még lenne mit finomítani. A galériában a korábbi ajánlatok közül is válogattunk.

Azóta történt

  • Chatbottal újít az E.ON

    Az új szolgáltatás célja, hogy az ügyfelek minél gyorsabban választ kapjanak kérdéseikre, illetve megoldást találjanak problémáikra.

Előzmények