Az Amazon elindult Keletre

Egy több mint egy évtizede sikeres e-kereskedelmi vállalkozást vásároltak fel a Közel-Keleten.

Már a múlt héten érkeztek róla híradások, és a cég ma közleményben meg is erősítette: az Amazon felvásárolja a dubai központú Souq.com e-kereskedelmi vállalatot, mely a Közel-Keleten e szegmensben az egyik legnagyobb. A közlemény nem tér ki a szerződés részleteire, így a vételárra sem, a nagyobb lapok tudósítói belső forrásoktól több összeget is említenek, 580 és 750 millió dollár között.

Érdekes mozzanat, hogy a Reuters értesülései szerint egy szintén dubai központú kereskedelmi vállalkozás, egy áruházlánc is meg akarta szerezni a 12 évvel ezelőtt egy szíriai születésű vállalkozó, a jelenlegi vezérigazgató Ronaldo Mouchawar által alapított Souq.com-ot, melynek piaci értékét tavaly körülbelül egymilliárd dollárra becsülték, és ajánlatuk magasabb is volt, mint az Amazoné, mégis az amerikaiak lettek a nyertesek.

Az Amazon részéről ez az első lépés, hogy a körülbelül 50 millió potenciális ügyfelet jelentő régióban megindítsák a terjeszkedést. Habár a beolvadás után nyilvánvalóan össze kell majd hangolni a két vállalat tevékenységét, a kb. négymillióféle terméket kínáló, több ezer kereskedőt foglalkoztató Souq.com komoly ugródeszkát jelent.

Azóta történt

Előzmények