Hirdetés

Egy évre csökkentenék a maximális hűségidőt

A törvényjavaslat benyújtói szerint ezzel csökkenne a fogyasztók kiszolgáltatottsága, a szolgáltatók szerint viszont pont ezzel kerülnének nehéz helyzetbe.

Hozzányúlna a kormány a hírközlésről szóló törvényhez, 12 hónapra csökkentenék a maximális hűségidőt. Az indoklás szerint ezzel kevésbé lennének kiszolgáltatva a fogyasztók a szolgáltatóknak. Egyaránt iparági egyeztetést sürget a Telekom, a Telenor és a Vodafone.

A távközlési vállalatok szerint ez a lépés negatívan hatna a piacra, hiszen az ügyfelek kedvezőtlenebb feltételekkel vehetnék igénybe a szolgáltatásokat. A jelenlegi portfólió árazásánál kétéves futamidővel számolnak a cégek, ez teszi lehetővé a kedvező készülékárakat, a részletfizetést és az olcsóbb előfizetési díjakat.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a nagyvállalati ügyfelek kétévente komoly tárgyalásokat folytatnak a hosszabbítás előtt, ha évente kell ezt megtenni, az mindkét félnek dupla munkát jelent. A változás leginkább a csúcskészülékek piacát sodorná veszélybe, hiszen ezeket feleannyi idő alatt kellene kifizetni, ami sokaknak megterhelő lehet.

Egyébként a szolgáltatók jelenleg is kötelesek felajánlani a határozatlan idejű és az egy évre szóló szerződést, tehát aki akar, most is dönthet rövidebb hűség mellett. Az elmúlt időszakban az előfizetési díjak nem csökkentek jelentős mértékben, a változásokat pedig a fogyasztók is követhetik, a szolgáltatók egységesen lehetővé teszik, hogy azonos árkategóriájú vagy drágább csomagra váltsanak a szerződés lejárta előtt.

Azóta történt

Előzmények