Közös 4G-t fejleszt a Telenor és a Telekom

Megállapodtak, jóváhagyták

A mai napon rapid, közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Telekom és a Telenor, melyben bejelentették, hogy megosztják a tavaly elnyert 800 MHz-es frekvenciatartományt. A hálózatmegosztás révén a két vállalat kevesebbet költ majd fejlesztésre, hiszen nem csak a saját, hanem a partnerük adótornyaira is támaszkodhatnak.

A tájékoztatón hangsúlyozták, ezzel a lépéssel jelentősen nő a hatékonyságuk, az ügyfelek pedig jobb szolgáltatásban részesülnek. Ez kétszeres sebességű mobilinternetet jelent, hiszen a 10-10 MHz-es blokkokat 20 MHz-es, duplex rendszerben használják majd az esetek túlnyomó többségében. A megállapodás országos szintű, csak Budapest maradt ki belőle. A fővárossal kapcsolatban további egyeztetések szükségesek - mondták el az érintettek újságírói kérdésre.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kedden hagyta jóvá a Magyar Telekom Nyrt. és a Telenor Magyarország Zrt. megállapodását, melyet a szolgáltatók december 18-án írtak alá, a tavalyi évben lezárult szélessávúfrekvencia-pályázaton megszerzett 800 MHz-es sáv másodlagos kereskedelmével kapcsolatban (haszonbérlet).

Az NMHH tájékoztatása szerint a mobilszolgáltatók a frekvenciákat 2029-ig, tehát az elnyert használati jog végéig közösen használják majd. Az együttműködés eredményeképpen a szolgáltatók olyan 800 MHz-es úgynevezett LTE-mobiltelefon hálózatot biztosítanak előfizetőiknek, amely nagyobb kapacitású, illetve jobb technológiai adottságokkal rendelkezik, mint amilyet külön-külön képesek lettek volna kiépíteni.

Az NMHH előzetes jóváhagyásával megkezdődhet a közös munka, ezt területi alapon osztották fel egymás között a szolgáltatók. A választóvonal a Duna lesz, ettől keletre a Magyar Telekom, nyugatra pedig a Telenor fejleszt a frekvenciatartományban, az ügyfelek pedig csak azt tapasztalják majd, hogy a szolgáltatás minősége javul, ráadásul az együttműködés révén sokkal gyorsabban, mint arra eredetileg vállalást tettek a résztvevők. 2015 végéig 800-800, összesen tehát 1600 bázisállomást telepítenek. A 10 MHz-es blokkok helyett a már említett duplex megoldás és bérbeadás útján 20 MHz-re bővítik, a másik szolgáltató által lefedett országrészben.

Az NMHH előzetes vizsgálata kizárólag technikai, megvalósíthatósági szempontokat vett figyelembe, azonban a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) értesítette, amelyik versenyjogi szempontokat is figyelembe vehet. A GVH már be is jelentette, hogy versenyfelügyeleti eljárást indít a közös 4G szolgáltatás elindítása kapcsán.

Bár a két szolgáltató saját ügyfeleik szempontjából valóban előnyös megállapodást kötött, hogy ez az általuk termelési megállapodásnak is nevezett paktum versenytorzító hatású-e (mondjuk a Vodafone szemszögéből nézve), az eljárás végén fog kiderülni.

Nem egyedi eset, hogy két szolgáltató hasonló megállapodást köt, az Európai Unió több országában is láthatunk erre példát. A Magyar Telekom anyavállalatának több gyermeke is élt hasonló megoldással, például a cseh és a lengyel T-mobile is, előbbi az O2-vel, utóbbi pedig az Orange szolgáltatóval állt össze hasonló célból. Lengyelországban annyira szoros az együttműködés, hogy erre a célra közös vállalatos is létrehoztak, igaz, a szolgáltatáshoz szükséges Core elemeket mindkét fél saját tulajdonában tartja.

A Telenor esetében sem más a helyzet, a svéd Telenor példul a Tele2, míg a dán a Telia szolgáltatóval bútorozott össze. Mindkét esetben közös vállalatot hoztak létre erre a célra. Ezek viszont nem csak a 4G-t, hanem a 2 és 3G-t is használják, tehát jóval kiterjedtebb az együttműködés.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Visszahúzódik a BTel a Telekom szolgáltatási területéről

    Az alternatív telekommunikációs vállalat, a Business Telecom az összes Magyar Telekomos szolgáltatási területről távozik. Az ügyfelek nem maradnak internet nélkül.

  • A Telenor nagy bejelentése

    Mobilos pénzügyi szolgáltatást indít a vállalat. A nagy csinnadrattával bejelentett fizetési megoldás a parkolójegy-várlásból fejlődött ki. Bankkártya is jár hozzá.

  • Sikeres negyedévet zárt a Telenor

    Növekvő árbevétel, bővülő előfizetői létszám és stabil eredmények jellemzik a Telenor Magyarország harmadik negyedévi pénzügyi teljesítményét.

  • Telekom: holnaptól gyorsabb mobilnet és több 4G

    Az NMHH és a Magyar Telekom Nyrt. aláírta a mobiladat- és hangforgalomra eddig meg nem nyitott frekvenciák használatához és hálózatok üzemeltetéséhez szükséges hatósági szerződést.