Ingyenesen tölthető le az e-aláírásról szóló kézikönyv

A Microsec Kft. közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a cég K+F igazgatója elkészített egy kézikönyvet az elektronikus aláírásról, melyet mind a szakemberek, mind a laikusok haszonnal forgathatnak. A közelmúltban megjelent „NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV – amit az elektronikus aláírásról tudni akartál, csak féltél megkérdezni” című szakkönyv célja az elektronikus aláírással kapcsolatos ismeretek terjesztése, népszerűsítése, illetve a tévhitek eloszlatása. Könnyedén és jól érthetően mutatja be az elektronikus aláírás világát és a mögötte rejlő technológiát, illetve jogi szabályozást. A szakkönyv elsősorban műszaki szempontból közelíti a témakört, de annak jogi és gazdasági vonatkozásaival együttesen tárgyalja azt.

A szerző, dr. Berta István Zsolt 12 éve foglalkozik az elektronikus aláírással és a nyilvános kulcsú infrastruktúrával (PKI-vel), és aktívan részt vesz az elektronikus aláírás nemzetközi szabványainak kialakításában, illetve, az ő nevéhez fűződik a magyar elektronikus aláírásról szóló törvény szerint működő első minősített elektronikus archiválás szolgáltató megtervezése, és számos sikeres, elektronikus aláírásra épülő rendszer kialakításában működött közre.

e-szignó

„Igyekeztem teljes képet adni az elektronikus aláírás világáról. Nemcsak azt írtam le, hogyan működik az elektronikus aláírás, de azt is leírtam, hogyan lehet használni, illetve milyen kérdéseket kell alaposan végiggondolni, ha elektronikus aláírást szeretnénk bevezetni egy már meglévő rendszerbe. Az elektronikus aláírás szépségének bemutatása mellett írtam a felmerülő nehézségekről, problémákról is. Ha valaki valóban használni szeretné az elektronikus aláírást, szembe fog kerülni problémákkal, és ekkor támaszkodhat a könyvemben leírt, hazai és nemzetközi gyakorlatban alkalmazott megoldásokra” – kommentálta könyvét a szerző. „A technológia és a felhasználási területek bemutatása közben kitértem olyan érdekes kérdésekre, amelyeket gyakran feltesznek nekem.„Így például megtudható a könyvemből, hogy valóban letagadhatatlan-e az elektronikus aláírás, és lehet-e, illetve hogyan lehet elektronikus aláírást hamisítani. Írok arról is, hogy mennyire nehéz feltörni egy ma használt titkosítási megoldást, illetve milyen trükkökkel próbálják különféle csalók becsapni a webszerverek látogatóit.”

A NAGY E-SZIGNÓ KÖNYV elektronikus formában a Creative Commons licence alatt ingyenesen letölthető, vagyis szabadon másolható, terjeszthető. Ha valaki mégis nyomtatott változatot szeretne, megrendelheti a kiadótól, az e-szigno.hu honlapon.

Azóta történt

Előzmények