3,6 milliárd dollárt fektet akkumulátortechnológiába és robotikába a Dyson

Sir James Dyson számára is nehéz volt a 2020-as év, az elektromos autós kudarc után most a vállalat az új akkutechnológiák és a robotika felé fordul egy nagy befektetéssel.

Sok más céghez és emberhez hasonlóan a milliárdos feltaláló Sir James Dyson sem örülhetett egy kiváló 2020-as évnek. Az egyik legismertebb brit vállalkozó még tavaly októberben volt kénytelen lemondani egyik álmáról, a Dyson elektromos autóról, majd idén a brit kormány nem tartott igényt a cégre a kórházi lélegeztetőgépek gyártása kapcsán.

Az autós projekten csak a saját pénzéből 600 millió dollárt bukott Sir James Dyson, azonban a projekt keretében sikerült előállniuk egy olyan autós akkumulátorral, ami a rivális megoldásoknál sokkal nagyobb, közel 1000 kilométeres hatótávot kínál. Az autó azonban nem kerülhetett gyártásba, mert a darabonkénti költségei meghaladták a 200 ezer dollárt.

Végül a teljes katasztrófát úgy tudták elkerülni, hogy átmentik a szabadalmaztatott akkumulátortechnológiát más projektekbe. A technológia és a robotika, gépi tanulás fejlesztésére 3,6 milliárd dolláros befektetést eszközöl a milliárdos befektető, és ezzel egyszerre a cég székhelyét Nagy-Britanniából Szingapúrba költözteti. Az új főhadiszállás mellett rákapcsolnak majd a kutatás-fejlesztésre is Ázsiában, és egyetemi kutatóprogramot is indítanak. Dyson nagyon sok új terméket ígér, egyelőre azonban féltve őrzött titok, hogy mikről van szó.

A pletykák szerint akár forradalmi, hordozható autós töltőkkel is előállhat többek között a Dyson, vagy lehetővé teheti az elektromos töltőpontok kialakítását félreeső területeken is. Nagy szerep juthat továbbá a környezetvédelemnek: intelligens szemetest és ártalmas részecskék kiszűrését végző ventilátorok gyártását is emlegetik.

Azóta történt

Előzmények