Döntés: a Microsoft fizessen!

A dél-koreai versenyhivatal ma elutasította a Microsoft fellebbezését a szoftvervállalat ellen trösztellenes törvények megsértése miatt indított eljárásban. A döntés értelmében tehát a Microsoftnak ki kell fizetnie a korábban kirótt 32,5 millió von (7 milliárd forint) versenyfelügyeleti bírságot, és le kell választania a Windows operációs rendszerről a jelenleg integrált médialejátszó és azonnali üzenetküldő alkalmazást. Ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit külföldi cégre valaha is kiszabtak az ázsiai országban.

A dél-koreai gazdasági hatóság még 2005 decemberében hozott ítéletet a szerintük a versenyt korlátozó, médialejátszóval csomagolt Windowszal szemben. A Microsoft arra alapozta fellebbezését, hogy az integrált médialejátszó nem versenyellenes lépés, hiszen a dél-koreaiak eddig is letölthették és használhatták bármely versenytárs szoftverét. Ennek az érvelésnek a hatástalanságát már tapasztalhattuk Európában is, ahol szintén elveszette ezt a csatát a szoftveróriás, és kötelezték egy médialejátszó nélküli Windows-verzió kiadására. Más kérdés, hogy a döntés később fából vaskarikának bizonyult, miután arra elfelejtették kötelezni a vállalatot, hogy ezt a verziót ésszerűen olcsóbban árulja.

A mostani döntés mégis érzékenyen érintheti a Microsoftot, ugyanis saját bevallása szerint a dél-koreai piac az első tíz legfontosabb célpont között szerepel. Ezért is érthető, hogy a tavaly decemberi elmarasztaló döntés után – korábbi fenyegetőzésével ellentétben – mégsem vonta ki operációs rendszerét a piacról. A Microsoft most kihasználja legutolsó esélyét, a szöuli legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Azóta történt

Előzmények