Full contact: a Microsoft meghátrált

Úgy tűnik elérkezett a végéhez a Microsoft dél-koreai vesszőfutása. A Microsoft Corp. mai bejelentése szerint a cég a héten új Windows-verziókat hoz forgalomba Dél-Koreában, mert a helyi hatóság kötelezte erre. Decemberben a koreai gazdasági versenyhivatal 34 millió dolláros büntetéssel sújtotta és két új Windows program kínálatára kötelezte a Microsoftot az anti-tröszt törvény megsértése miatt, mivel úgy találták, hogy az amerikai nagyvállalat visszaélt domináns piaci fölényével bizonyos szoftvereket illetően.

Egy neve elhallgatását kérő, a Microsoftnál dolgozó hivatalnok állítása szerint a koreai versenyhivatal rendelkezésének megfelelő intézkedéseket a cég holnaptól fogja végrehajtani. A most megjelenő XP és XP Professional változatokból kivették a beágyazott Windows Media Playert és a Windows Messengert, hogy a felhasználók szabadon választhassanak a versenytársak szoftverkínálatából is.

Az intézkedések előzménye, hogy egy szöuli bíróság a múlt hónapban elutasította a Microsoft felfüggesztési kérelmét. A híradások ellentmondóak a fellebbezést illetően, de ha az amerikai vállalatnak a koreai versenyhivatal határozata elleni fellebbezési kérelmét még nem is tárgyalta a szöuli Legfelsőbb Bíróság, az elmúlt hónapok eseményeit tekintve akkor is kevés reményük lehet a sikerre.

A Microsoft Európában is érintett hasonló ügyekben.

Előzmények