Újabb pert varrhatnak a Microsoft nyakába

Erőfölénnyel való visszaélés miatt több nemzetközi cégóriás feljelentette a Microsoftot az Európai Bizottságnál. A többek közt a finn Nokia, az amerikai IBM és az ugyancsak amerikai Oracle által alapított European Committee for Interoperable Systems (ECIS, együttműködő rendszerek európai bizottsága) azért terjesztett be panaszt a cég ellen, mert a brüsszeli versenyhatóságtól várják annak kikényszerítését, hogy a Microsoft felhagyjon versenyzavaró praktikáival.

A közelebbről nem részletezett vád lényege, hogy az amerikai szoftvercég kihasználja már meglévő monopolhelyzetét, és nem is titkolja, hogy a jövőben piacra kerülő termékeiben is igyekszik erőfölényét érvényesíteni. Seattle-ben meglehetősen cinikus hangú közleményben reagáltak: „Hozzá kell szoknunk, hogy minden alkalommal, amikor a fogyasztó javára megjelenünk egy forradalmi technológiájú új termékkel, mint az Office 12 vagy a Windows Vista, néhány versenytársunk panasszal él.” Az Európai Bizottság a panaszt érdemben még nem vizsgálta.

A testület 2004-ben félmilliárd euró büntetést szabott ki a Microsoftra, továbbá kötelezte, hogy tegye elérhetővé szerver operációs rendszere kommunikációs protokolljait és szüntesse be a Windows és a Media Player „összekapcsolását”. Brüsszel az elmúlt hetekben bírálta a Microsoftot, amiért nem tesz eleget kötelezettségének – jóllehet a cég azt állítja, hogy munkatársai több ezer órát töltöttek azzal, hogy a szükséges dokumentumokat, amelyek azt bizonyítanák, hogy engedett a követeléseknek, átadják a bizottságnak. A szoftvertársaság egyébként megfellebbezte a brüsszeli intést, az EU luxemburgi bírósága várhatóan április végén foglalkozik az üggyel.

Azóta történt

Előzmények