Csalások miatt perelik a Facebook tulajdonosát az ausztrálok

Az internetcégeket a tévinformációs adatok átadására is kényszeríthetik továbbá a jövőben az ausztrál hatóságok.

Nem titok, hogy az ausztrál hatóságok is szeretnék megtörni a big tech cégeket, ennek irányába pedig két újabb lépést tettek a napokban.

Az ausztrál versenyhatóság beperelte például a Metát, amiért a vád szerint nem gátolta meg a közösségi óriás, hogy a csalók a platformját használják jól ismert személyeket alkalmazó, hamis reklámok terjesztésére.

Általában valamilyen kriptopénzzel vagy pénzügyi tevékenységgel voltak kapcsolatosak a szóban forgó reklámok, és félrevezetve az embereket azt sugallták, hogy híres emberek állnak a témák mellett. Általában tévés személyiségek, üzleti mágnások vagy politikusok szerepeltek a reklámokban, persze tudtuk és hozzájárulásuk nélkül. A linkelt, hamis cikkek ezután tőlük jelenítettek meg szintén hamis idézeteket. Az érdeklődőket aztán csalók keresték meg, majd különféle csalások útján pénzt (jelentős összegeket is) húztak ki a zsebükből. A vád szerint a Facebook még segítette is a hamis és félrevezető reklámozókat. A hatóság szerint az ügy lényege az, hogy a Meta felelős a platformján megjelenő reklámokért. A vád szerint tudtak róla, hogy csaló hirdetések jelennek meg a Facebookon, de nem tettek semmi érdemlegeset ennek megoldásáért.

A Meta azzal védekezik, hogy a félrevezető és pénzügyi csalásokról szóló reklámok sértik az irányelveit, és technológiai úton igyekeznek felkutatni és blokkolni az ilyesmit, miközben együttműködnek a mostani vizsgálatban.

Hasonló botrány miatt Andrew Forrest is beperelte már a Metát.

Az ausztrál médiahatóság a kormány döntése értelmében a jövőben kényszerítheti az internetes cégeket továbbá arra, hogy adatokat osszanak meg arról, hogyan kezeltek tévinformációval és álhírekkel kapcsolatos témákat, tartalmakat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények