A Facebook és a Meta néhány éven belül elhoznák a kevert valóságot

A metaverzum és a kiterjesztett valóság keretében a fizikai és a virtuális világot ötvöznék.

A Facebook tulajdonosa nemrég arról tájékoztatta a reklámcégeket, hogy néhány éven belül valósággá teszik a kevert valóságot: ez a fizikai és a virtuális világokat ötvözné.

A Meta célja, hogy az MR technológiával a headsetet viselő ember fizikai tárgyak segítségével interakcióba léphessen virtuális elemekkel, karakterekkel. A Meta szeretné továbbá, ha a hirdetők jobban megértenék a metaverzumot – a múlt héten tartották velük emiatt az első erről szóló beszélgetést.

A Meta korábbi ígérete szerint a metaverzum megépítése egy évtizedet is igénybe vehet. A kever valóságra építő headsetek pedig igaz, hogy elérhetőek már (lásd Microsoft HoloLens 2, 2019-ből, 3500 dollárért), de nem igazán a fogyasztóknak szánják azokat. A Meta persze saját headset fejlesztésén munkálkodik, arc- és szemkövetéssel. A termék még idén megjelenhet.


[+]

A Meta addig is azt tanácsolja a hirdetőknek, kísérletezzenek a kiterjesztett valóságra építő reklámokkal, amik valós környezetre vetítenek digitális képeket. A technológiát felhasználhatják a tartalomgyártókkal AR-reklámok építésére vagy virtuális ruhapróbához is.

A hirdetőknek persze sok a kérdése, például a formátumokról, visszaélések és oda nem illő tartalmak visszaszorításáról, arról, hogy mit kapnak a pénzükért – a Meta válaszai még váratnak magukra.

Kína bankhatósága ezzel párhuzamosan közölte: a tomboló spekuláció közepette ne próbálják az emberek illegális pénzgyűjtésre és tőkebevonásra használni a metaverzumot. A hatóság szerint sok cég már most illegálisan gyűjt pénzt a metaverzumban, állít fel csalásokat vagy spekulál virtuális ingatlanokkal.

Azóta történt

Előzmények