Deutsche Telekom, MWC, 5G

A vállalatcsoportnál gőzerővel folynak az 5G-s fejlesztések, bejelentésük szerint az ütemterv szerint haladnak a munkálatok.

A Deutsche Telekom idén elsősorban az 5G-s fejlesztéseiket helyezte középpontba a jelenleg zaj MWC szakmai találkozón Barcelonában.

„Úttörők vagyunk az 5G-ben. Csak tavaly 40 ezer kilométernyi optikai hálózatot építettünk Németországban, ami több, mint a szövetségi autópályarendszer teljes hossza. Európában elsőként 5G antennákat építünk be a működő mobilhálózatba. Ezáltal biztosítjuk, hogy az 5G alkalmazások valósággá váljanak, például az energiamenedzsment vagy az egészségügy területén – mondta el Claudia Nemat, aki a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért csapatának tagja.

Úton az 5G felé

„Teljes mértékben tartjuk az 5G 2020-as indulásának ütemtervét” – mondta Claudia Nemat Barcelonában. „Fontos, hogy addig is minél több tapasztalatot szerezzünk a partnereinkkel együtt. Erre példa a Drezda városával és a drezdai műszaki egyetemmel közösen végzett munkánk egy tesztrendszer létrehozására, az 5G alapú okos energiahálózat-menedzsment vizsgálata érdekében.” A drezdai Johannstadt kerületben, az 5G-t energiamendzsmentre fogják használni. Egy új, 5G-s tesztkörnyezet kerül kiépítésre, támogatandó a mindenütt elérhető, valósidejű és hatékony 5G rendszerrel végrehajtott energiaátvitelt.

Eddig az energia elosztása többnyire csak egy irányban valósult meg. A jövőben, megtörténik az energiaelosztás decentralizálása, és ezt intelligens módon kell ellenőrizni, menedzselni. Az 5G szolgáltatja az alapot ennek megvalósításához, sokkal magasabb adatátviteli kapacitással, nagyon rövid válaszidővel és rendkívül maga szintű rendelkezésre állással. Idén, az első LTE-n végrehajtott tesztek kezdődnek el, majd a projektet kiterjesztik az 5G technológiára. Az okos energiarendszerek tesztelése 2023-ig folytatódik majd 5G-n Drezdában. A Deutsche Telekom, a TU Dresdennel együtt, már keresi a jövő kommunikációs szabványát az 5G:haus formájában.

Technológiai világpremier

Partnerei, a Huawei és az Intel segítségével, a csoport a világon először demonstrálta az 5G interoperabilitást. A partnerek ellenőrizték az új, 5G New Radio szabvány szerinti sikeres adatátvitelt a Huawei kereskedelmi bázisállomása és az Intel felhasználói eszköz prototípusa között, üzemi környezetben. Az 5G előfeltétele, hogy a teljes technológiai ökoszisztéma ugyanazt a nyelvet beszélje. A műszaki ellenőrzés az 5G New Radio szabvány alapján történt. December végén, a 3GPP bejelentette az első, megvalósítható 5G NR specifikációkat, a jövő kommunikációs szabványának mobil kommunikációs komponensét.

MobiledgeX

Az Edge fontos technológiai lépés az 5G felé vezető úton. Az eszközök technológiai elemei, beleértve a processzorokat, tárhelyet és a nagyobb akkumulátorokat, bekerülnek a felhőbe. Maguk az eszközök így könnyebbek, olcsóbbak lesznek, és nem melegednek túl. A kevesebb eszközbe épülő elem miatt javulhat az egységek formai kialakítása, és növekedhet az akkumulátor üzemidő is. Az intelligencia beépül a felhőbe. Fontos, hogy a felhő és az eszköz közötti kommunikáció alacsony látenciával működjön. Ennek az a kulcsa, hogy a számítási teljesítményt nem tartják több száz kilométernyire a felhasználótól. Az adatok közeli szerverekhez kerülnek elküldésre, és a válaszok is onnan érkeznek.

Az edge computing képességeinek további erősítése, és valós üzleti modellekben történő alkalmazása érdekében, a Deutsche Telekom megalapította saját leányvállalatát, a MobiledgeX-et. A MobiledgeX a tervek szerint fejlesztői platformot biztosít, amelyen a fejlesztők világszerte megvalósíthatják az extrém alacsony látenciát igénylő alkalmazásokkal kapcsolatos ötleteiket. A vállalat független cégként jön létre, lehetővé téve, hogy más hálózati szolgáltatók és iparági képviselők is bekapcsolódjanak a valósidejű alkalmazások kialakításának folyamatába. A MobiledgeX  székhelye Menlo Park, USA, és Berlin, Németország. Az Edge computing technológia elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy például az adatszemüvegek vagy a kiterjesztett és virtuális valóság terén áttörést érjenek el, mivel ezek az innovációk csak nagyon alacsony válaszidővel rendelkező hálózaton működnek.

Indulásra kész: internethálózat az európai repülőgépek fedélzetén

A gyorsabb szélessávú hozzáférés is szabvánnyá válik a gépeken. A Telekom Barcelonában először nyilvánosan bemutatta, hogy a European Aviation Network már használatra kész. A Telekom, partnereivel, az Inmarsattal és a Nokiával mostanra befejezték a hálózat kiépítését: A European Aviation Network az első, integrált, műholdas és LTE hálózat Európában. Norvégiától Görögországig és Portugáliától Romániáig – körülbelül 300 bázisállomás került kialakításra 30 európai országban, nagyjából 18 hónap alatt. Az EAN műhold, melyet az Inmarsat állított pályára tavaly nyáron, 2017 szeptembere óta már teljes funkcionalitással működik. Ez a szélessávú internethasználatot 10 ezer méteres magasságban is lehetővé teszi.

„Hello Magenta”: intelligens otthoni asszisztens

A Deutsche Telekom üzleti partnerek segítségével hang interfészt fejleszt, az ügyfelek mindennapi életének támogatására. A Smart Speaker egy intelligens asszisztens, amely különböző otthoni szolgáltatásokat vezérel, a „Hello Magenta” kulcsszavak használatával. A Deutsche Telekom, partnere, az Orange segítségével, eszközportfoliót és hang platformszolgáltatásokat fejleszt európai ügyfelei számára.

A vállalat okos hangszolgáltatása 2018 nyarán indul, és lehetővé teszi a kapcsolódó otthoni eszközök hangvezérlését.

Ötletek okosszemüvegekhez a ZEISS-szel

Az okosszemüvegek és a kiterjesztett valóság (AR) jövőbeni elterjedésének  elősegítése érdekében a Deutsche Telekom intenzívebb együttműködést alakít ki a ZEISS-szel. Tooz technologies Inc. néven, a két cég elindított egy 50/50 arányban finanszírozott közös vállalkozást, amelyben összegyűjtik a fejlesztési projekteket. Az új vállalat stratégiai és operatív felelősséget vállal a ZEISS által feltalált optikai technológia és a Deutsche Telekom által biztosított konnektivitás – a piaci bevezetésre kész adatszemüvegek sikerében kritikus fontosságú elemek – további fejlesztéséért. További több mint 40 iparági, kereskedelmi és tudományos partner részvételével, a két cég az elmúlt hónapok során már kidolgozott alkalmazási eseteket magán ill. üzleti ügyfelek számára, egy fejlesztői program keretében. A cél a technológia elérhetővé tétele licencmodellként, okosszemüveg-gyártók számára.

Azóta történt

Előzmények