Hirdetés
- Dollár-százmilliárdokat költ az NVIDIA amerikai chipekre
- Nagy áramkimaradásokat okozhat az adatközpont-robbanás
- Váratlan fékprobléma miatt hívták vissza az Amazon robottaxikat
- A Foxconn hamarosan többet keres a szervereken, mint az iPhone-okon
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Bitcoin topic
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Az NVIDIA szerint a humanoid robotok forradalma közelebb van, mint gondolnánk
- Windows XP
- Facebook és Messenger
- Túl környezetszennyező a modern chipek gyártása
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ténél meg 4 ezerért kapok 4 gigát, de az a 4 giga nem havi, hanem amíg el nem fogy. Dominos. Volt, hogy egy hét alatt elment, legutóbbi negyedik hónapja húzza. Nem kell extra adattal szórakozni, csak veszek újat, ha elfogy. Amilyen árkülönbség van a feltöltőkártyás javára beszédnél és sms-nél is, nem éri meg előfizetéssel szívni.
Budapesten is látom amúgy, pincehelyiségben T már egyáltalán nincs, Telenor még van. De ott nem zavar, mert van wifi.
-
azbest
félisten
válasz
#95561216 #21 üzenetére
Pont ezért fura, mert a telenor és telekom elvileg közösen használja a 4G tornyaikat. Ahol egyik van, ott elvileg másik is.
egyébként telenornál hello data 6 ezer / hó -ért korlátlan mobilnetet ad, elsősorban telefonba, de meg lehet osztani. A telenor hipernet home adatcsomag pedig csak a nevében otthoni, szabadon hordozható. Igaz ez utóbbi nem korlátlan, de 6 ezerért 100GB -os (és van ingyen keret más szolgáltatáshoz is, pl éjszakai 100GB-hoz). Még második, adatmegosztó simkátya is kérhető hozzá havi 640 forintért. De van többféle flotta is, ahol 6-8-10 ezer forint körüli összegért korlátnal telenor alapú 4G forgalom van. Általában biztonságtechnikai cégeknek van ilyen flottája, ahol jellemző a kamerák képének folyamatos továbbítása.
-
törölt tag
Én annak örülnék, ha a trékom egy hosszabb vonatút több mint 20%-án tudna legalább EDGE-t adni, mert tök jó, hogy Budapesten csillió megabit van, ha nem használom másra wifi nélkül, mint a futár és messenger.
-
azbest
félisten
válasz
Vigilante #14 üzenetére
viszont nem garantált... mármint nem úgy nem garantált, mint a vezetékes. hanem tényleg pillanatok alatt változhat sokat. Ettől persze még nagyon faja.
Péládul egy netes fejlesztési térképen láttam, hogy a szülőfalumban majd egyszer lesz 30MBps sebesség is az utcában. Hát, már 4Gvel sem igazán versenyképes, sem sebességben sem árban.
-
Vigilante
őstag
Cirka 2,7 GB másodpercenként, az eléggé derekas!
A VR videójában még 1-10GBps-ről beszéltek. Durva, hogy ez a sebesség 22x gyorsabb az itthoni gigabites netem sebességénél.
-
Tigerclaw
nagyúr
Ráadásul az 5G-nél nem lesz elég pár km-enként biztosítani az optikai hálózatot, hanem szinte 2-3-4 házanként, nagy épületekben meg beltéren is elég sokat. Mintha az szolgáltatók saját wifi hálózatot építenének ki...
Az egy jó kérdés, hogy ezt technikailag hogy fogják megvalósítani.
Jelenleg saját tornyokat használnak, vagy bérelnek magas épületekben helyet, ahol megoldják hogy legyen pár órás tartalék energia ha áramszünet következik be. Több tornyot nem építhetnek, családi házas környezetben nincsenek magas épületek sem és az áramszolgáltató oszlopaira sem egyszerű ráköltözni már...főleg ha kábeles a hálózatuk, szabadvezetékes helyett. Szóval jó eséllyel a családi házakra kell valahogy telepíteniük a sugárzókat és megoldani a back-up energia ellátást. Ehhez kell engedély a tulajtól, műszakilag meg kell oldani, hogy vagy "láthatatlan" legyen, aztán biztos lesznek olyanok, akik nem látnának szívesen a házban egy ilyen sugárzót, az energiaellátásról és a back-up akkukról nem is beszélve, vagy hogy milyen módon fizetnek ezért a tulajdonosnak.
A megfelelő beltéri lefedettség megint egy jó kérdés, mert már az 5GHz-es wifi is szánalmasan teljesít ha falak állják az útját. (könnyen lehet hogy az 5G is kompromisszumos megoldás lesz, hacsak nem akarnak szobánként, irodánként telepíteni AP-t)
A másik jó kérdés, hogy hány fizikai hálózat fog épülni? Az ideális az lenne, ha csak egy hálózat épülne, amit közösen fejlesztenének, használnának. Már a 4G-nél is közösködni kellett, itt meg végképp muszáj lesz, szerintem.
Az optikai mögöttes hálózat kérdése sem egyszerű, mert jelenleg annak sincs elég kapacitása a gerinc felé...már ahol van ilyen. Jelenleg több száz ügyfélre jut a GPON-os területeken 20 vagy 40Gbps uplink, és az eladott 1Gbps-es netnek sincs sok köze ehhez a sebességhez. Szóval generáció váltásra és hálózatbővítésre lesz szükség a GPON uplink oldalt tekintve. Az mondjuk egy kicsit talán segíthet, hogy ha bejön az 5G és nem árazzák túl, akkor tényleg kiválthatja a vezetékes netet. Árharc biztos lesz, mert sok mobilszolgáltatónak nincs vezetékes hálózata.
-
TomMusic
őstag
Egyetértek. Bár attól, hogy sok helyen még nincs kiépítve az infrastruktúra (és várhatóan az elkövetkezendő 500 évben nem is lesz..), attól még ahol meg van (mármint infrastrukt.), ott fejlődhet. Nyilván sajnos ezt is gazdasági szemmel nézik a szolgáltatók, szóval nem éri meg egy párszáz ügyfélért áthúzni a madzagot két megyén (csak úgy írtam most valamit...).
-
Zolik
senior tag
Először nem azt kellene megoldani, hogy teljes lefedettség legyen az országban? Vicc hogy pl az M6-os pályán vannak olyan szakaszok ahol vagy nincs egyáltalán mobilnet vagy betárcsázós modem sebességével "hasít". A másik meg a méreg drága adat díjcsomagok. Majd ha lesz elérhető áron korlátlan mobilnetcsomag visszatérhetünk rá addig csak e-pénisz méregetés az egész.
-
Dr.Momo
tag
Ne felejtsük el hogy a mobil bázisállomásoknak szükségük van felhordó hálózatra (backhaul) ami jellemzően vezetékes hálózat. (Persze vannak olyan állomások amik rádió kapcsolattal vannak összekötve mert nem érné meg vezetéket húzni).
Az 5G sebességhez nélkülözhetetlen lesz az üvegszál összeköttetés hogy ki lehessen aknázni azt a lehetőséget amit az 5G rádiós technológia nyújtani tud.
Szóval itt leginkább arról van szó hogy az 5G képes lesz olyan szintű elérést biztosítani rádiósan mint amit a vezetékes technológiák nyújtanak, azonban erre feltétlenül szükség lesz komoly vezetékes beruházásokra is...
-
quarros
tag
"Szerintem az egyik legfőbb probléma a gazdasági hozzáállással van. Szóval sz*rnak a minőségre és a gyártók (pl. wifi router) úgy próbálják eladni az eszközöket, hogy csilli-villi. Persze ha meg minőséget árulnak, nem veszik meg, nem jön be lóvé, és nem tudnak gyártani (jó ez most nagyon leegyszerűsített, de na..)."
Ehmm... Izé ez így egy kicsit erős. Te gondolom még sosem találkoztál Ubiquiti vagy Mikrotik eszközökkel. Igaz hogy ezek sem a legolcsóbbak egy alsó kategóriás TP-Link-hez viszonyítva. De pl egy világelső Ruckus -hoz képest sehol sincsenek árban. Holott teljesítményben igen közel vannak hozzá.
-
TomMusic
őstag
Én most rosszindulatú leszek.
Az 5G teljesen új hálózati koncepciót jelent, amely egyesíti a vezetékes és a mobil kommunikációt.
Hát azért a vezetékest semmi sem tudja űberelni.
Még a WiFi technológia sem tökéletes, pedig az azért már tényleg mindenhol ott van, régóta gyúrják.
De mindig van vele valami gebasz. Megszakad, akadozik... stb.
Ugyanez igaz az összes RF szolgáltatásra. Soha nem lesz a vezetékesnél jobb (jó, tudom, nem is az a legfőbb cél talán).
Szerintem az egyik legfőbb probléma a gazdasági hozzáállással van. Szóval sz*rnak a minőségre és a gyártók (pl. wifi router) úgy próbálják eladni az eszközöket, hogy csilli-villi. Persze ha meg minőséget árulnak, nem veszik meg, nem jön be lóvé, és nem tudnak gyártani (jó ez most nagyon leegyszerűsített, de na..). -
atike
nagyúr
Na mire ez megjelenik a lakosság felé is...
De azért nem semmi, hogy mát itt tartunk.
-
Keem1
veterán
Hamarosan jönnek a "majd 5 másodperc alatt elfogyasztom a havi keretem" posztok, úgyhogy én felkészültem.
-
Tigerclaw
nagyúr
Gondolom az Ericcsonnal tesztelnek, aztán a Huawei-től rendelnek
(persze ez csak rosszindulatú feltételezés)
Kíváncsi vagyok, hogy hány különböző frekvenciatartományból áll majd össze az 5G országonként. Ahogy olvastam talán 3 is lehet, egy alsó, egy középső és egy felső sáv.
Vajon ez is olyan lesz mint a 4G, hogy kezdetben csak a mobilnet fut majd rajta, és csak később teszik rá a VOIP-ot?
Mikor az 5G megvalósul, mellette továbbra is üzemeltetni kell a 2G, 2.5G, 3G, 4G hálózatokat, vagy valamelyik egyszer nyugdíjazva lesz?
-
janeszgol
félisten
15 GHz-en 800 MHz széles csatornán? Jól értem?
Az 5G, mint szabvány még mindig kidolgozás alatt van?
Új hozzászólás Aktív témák
it Az 5G New Radio közös demonstrációjával 800 MHz-es sávszélességen az első magyarországi 5G kapcsolat 22 Gbps letöltési sebességet ért el.
- Marantz SR5013 erősítő + Dali Zensor 7 / Vokal / 1 5.0 házimozi hangfalszett fehér színben
- Samsung Galaxy Tab S9 5G 12/256GB
- Kiárusítás! 11 db Playstation 3 PS3 1 db Xbox One 1 db PC Játéklemez
- ASUS TUF Gaming A520M-Plus II + Ryzen 7 5700x + 32gb Ram
- CHERRY G84-5500 XS TOUCHPAD vezetékes billentyűzet (német)
- Bomba ár! HP Elitebook X360 1040 G6 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung A04S 32GB / Újszerű állapotban / 12 hónap állapotban
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest