Magyar embernek magyar világhálót

Az internet-előfizetés áfája, a távközlési különadó vagy – a széles sávú hálózatok esetében – a közműadó csökkentése kerülhet szóba – mondta a siófoki Media Hungary konferencián tegnap Deutsch Tamás.

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos kijelentette, hogy akár már a jövő év elejétől csökkenhetnek az internettel kapcsolatos adók.

Hirdetés

Adócsökkentés és adóbevezetés

Deutsch Tamás a konzultációról szólva megerősítette: „amit a polgárok mondanak, azt fogja csinálni a kormány”.

Ugyanakkor emlékeztetett: az InternetKon témái között szerepel a köznyelvben Google-adónak nevezett teher bevezetése, amelynek révén az ezzel érintett, elsősorban multinacionális cégeket is bevonnák a közteherviselésbe.

A miniszterelnöki biztos kérdésként vetette fel, hogy uniós szintű norma vagy azt megelőzően magyar jogszabály szülessen ebben a témában, megemlítve annak lehetőségét, hogy „az értékes magyar tartalmak előállítását segítő megállapodás köthető ezekkel a cégekkel”.

Magyar világháló

Emlékeztetett arra is, hogy az internetről szóló konzultáció során arról születhet döntés, milyen irányba és milyen ütemben fejődjön[sic! - MTI] Magyarországon a világháló[!]. Fontos feladatnak nevezte Deutsch Tamás az elérés feltételeinek javítását, a szolgáltatás hozzáférhetővé tételét azok számára is, akik ma még nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, illetve azt, hogy minél nagyobb mértékben sikerüljön kihasználni az internetben rejlő potenciált.

Deutsch Tamás – a konzultáció különlegességeként említve, hogy annak nemcsak tárgya, de platformja is az internet – megjegyezte: jövő hétfőn újabb szakaszába lép a folyamat, akkortól ugyanis minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat a javaslatok alapján megfogalmazott húsz kérdésről.

Azóta történt

Előzmények

  • „minek az internet?”

    Az internetadó terve nyomán létrejött nemzeti konzultáció új mérföldkőhöz érkezett: lezárult a javaslattétel időszaka, és a címben szereplő kérdés is válaszra vár.

  • Nem értem Deutsch Tamás szavait: valaki magyarázza el!

    A miniszterelnöki biztos úgy indokolja a Nemzeti Konzultáció megrendezését, hogy szavait igen nehéz értelmezni. Sőt, talán nem is lehet.