Már lehet válaszolni az InternetKon 20 kérdésére

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az előzetes munka alapján a kormány az internetről szóló nemzeti konzultáción milyen 20 kérdésből álló kérdőívet fogadott el, melyre a magyar polgárok május 18-tól szavazhatnak.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a témakörök a korábbiakhoz képest nem változtak, ám a szakmai team az iparági szereplők közreműködésével kialakította a konkrét kérdések megfogalmazását. A véleményezés indulása a biztos szerint azért május 18, mert ez az internet világnapja.

Te tudnál válaszolni?

A véglegesített kérdéssorról július 31-ig minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat majd. A honlapon szerepelnek a konkrét kérdések és a lehetséges válaszok. Az InternetKon20 indulását követően minden kérdéshez rövid magyarázat fog tartozni, hogy a válaszadók a bonyolultnak tekintett kérdések szakmai hátteréről is tudjanak tájékozódni. A kérdésekben és válaszokban megjelenő internetes kifejezések értelmezéséhez pedig az oldal szótárát lehet majd használni – ismertette a biztos.

Ez komoly?

A kérdéssort bárki végignézheti az InternetKon honlapján, de a kérdőív szakmaiatlanságára és hevenyészettségére csak egy példa álljon itt, ember legyen a talpán – akár IT-szakember is –, aki egyrészt megérti a kérdéseket, másrészt képes releváns választ adni rájuk:

5. Alkosson-e az állam jogszabályt a netsemlegesség biztosítására vagy a távközlési szolgáltatóknak továbbra is legyen lehetőségük arra, hogy ingyenes hozzáférést (zero rating) vagy elsőbbséget biztosítsanak egyes internetes tartalmaknak más internetes tartalmak rovására?
a. Továbbra is lehetőséget kell adni a távközlési szolgáltatóknak, hogy egyes internetes szolgáltatásoknak és tartalmaknak elsőbbséget biztosítsanak, vagy ne számítsák bele e szolgáltatások és tartalmak adatmennyiségét a havi letöltési korlátba, hiszen ez gazdagabb és magasabb színvonalú szolgáltatáskínálatot jelent a felhasználóknak.
b. Az állam alkosson jogszabályt a netsemlegesség biztosítására, azaz a jogszabályban meghatározott kivételektől (pl. egészségügyi, közigazgatási, közlekedésbiztonsági, az internettől elkülönülten működtetett digitális szolgáltatások) eltekintve a szolgáltatók ne adhassanak műszaki vagy árképzési elsőbbséget semmilyen internetes tartalom továbbítására más internetes tartalmak rovására.
c. Nem szeretnék válaszolni a kérdésre.

 

Azóta történt

Előzmények

  • Hat témaköre lesz az internetes konzultációnak

    A kérdésekről a hónap végén dönt a kormány, a szavazás májusban indul. Többek között tartalomról, megfizethetőségről, biztonságról szól majd az akció.

  • „minek az internet?”

    Az internetadó terve nyomán létrejött nemzeti konzultáció új mérföldkőhöz érkezett: lezárult a javaslattétel időszaka, és a címben szereplő kérdés is válaszra vár.

  • Nem értem Deutsch Tamás szavait: valaki magyarázza el!

    A miniszterelnöki biztos úgy indokolja a Nemzeti Konzultáció megrendezését, hogy szavait igen nehéz értelmezni. Sőt, talán nem is lehet.