Hirdetés

1985. november 22.

John Sculley az Apple Computer, illetve Bill Gates a Microsoft részéről aláírnak egy licencmegállapodást, mely szerint a Microsoft az eredet elismerése mellett térítésmentesen használhatja a két nappal korábban megjelent Windows 1.0-ban (és más programjaiban) a Macintosh felhasználói felületének elemeit. A megállapodás része volt az is, hogy Microsoft új programjait megjelenteti a Macintosh számára is.

Hirdetés

Macintosh
Macintosh

Windows 1.0
Windows 1.0


Azóta történt

 • 1991. december 2.

  Az Apple a System Software 6 multimédiás kiegészítőjeként megjelenteti a QuickTime első verzióját. A szoftvert fejlesztő Bruce Leak a programot először 1991 májusában a WDC konferencián mutatta be.

Előzmények

 • 1985. november 20.

  Megjelenik a Microsoft Windows nevű programjának 1.0-s változata. Az MS-DOS-ra épülő, száz dollárért árusított szoftverkörnyezet olyan felhasználói felületet, illetve egérhasználatot biztosított, mely jelentősen megkönnyítette a személyi számítógépek használatát a kevéssé hozzáértők számára is.

 • 1983. november 10.

  A New York-i Helmsley Palace szállodában a Microsoft hivatalosan is bejelenti később forradalminak bizonyult termékét, az IBM PC-k számára fejlesztett új operációs rendszert, a Microsoft Windowst. A grafikus felhasználói felületet használó rendszer a következő két évben meghódította az IBM személyi számítógépek piacát.

 • 1980. november 6.

  A Microsoft és az IBM aláírják azt a szerződést, melynek értelmében a redmondi cég kötelezettséget vállalt, hogy operációs rendszert fog fejleszteni az új IBM PC-kre.

 • 2001. október 25.

  Megjelenik a boltokban a Microsoft új operációs rendszere, a kódnevén „Whistler”-nek nevezett Windows XP. Az értékesítés két alapváltozattal indult (Professional, illetve Home Edition). A Microsoft egyik legsikeresebb kiskereskedelmi termékének márkaneve az eXPerience (élmény) szóra utal.