A világ legnagyobb mobilcége is csatlakozott a Linux Alapítványhoz

A Linux Alapítvány november elsején közleményben jelentette be, hogy a China Mobile (China Mobile Communications Corporation) kínai vállalkozásként elsőként csatlakozott az alapítványhoz, és belépett az arany fokozatú támogatók (gold members) csapatába. (Az alapítvány három típusú támogatót tart számon: platina, arany és ezüst. Az összesen körülbelül száz tagból hét rendelkezik platina és tíz arany minősítéssel.)

A közlemény kitér arra, hogy a China Mobile jelenleg a világ legnagyobb piaci értékű távközlési szolgáltatója (az már az ország méreteiből adódik, hogy felhasználói számában, hálózatának méretében és adatforgalomban is első). A cég lépését az indokolja, hogy saját mobilos operációs rendszerük, az Androidra épülő Ophone is Linux-alapú, ennek továbbfejlesztése is céljuk, emellett saját felhőalapú rendszerüket is nyílt forrásra alapozzák.

A China Mobile csatlakozását tevékenységük és a rendszer sikereként értelmezte Jim Zemlin, a Linux Alapítvány ügyvezető igazgatója, aki szerint az 560 millió kínai potenciális felhasználó hatalmas lehetőséget jelent a nyílt forrás számára. Bill Huang, a China Mobile kutatási igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a Linux Alapítványt tartják a világ legjobb nonprofit linuxos szervezetének, akik fontos szerepet játszanak a technológiai fejlesztésekben és a szabványosításban. A szakember ugyanakkor újra kifejezte elkötelezettségüket a nyílt forrású szoftvermegoldások mellett.

A kínai lépés nem meglepő, írja a közlemény, mivel az ázsia régióban különösen népszerű a Linux, itt sokkal nagyobb arányban használnak ilyen megoldásokat, mint a világátlag, mind a közszférában, mind a magáncégek esetében.

Azóta történt

Előzmények