Oroszország saját operációs rendszert fejleszt

Hirdetés


Oroszország azt tervezi, hogy az állami rendszereken megszüntetik az amerikai kötöttséget is jelentő Windows-függést, ezért egy biztonságos saját operációs rendszer kialakítása mellett döntöttek – erősítette meg az AFP hírügynökségnek a már nyáron szárnyra kapott hírt Ilja Ponomarjov képviselő, számítástechnikai szakértő.

A kormányzat 150 millió rubelt (3,5 millió euró) különít el a Linux-alapú rendszer kifejlesztésére. „Az ördög a részletekben rejlik” – fogalmazott óvatosan Ponomarjov, aki elmondta, hogy ezeket a részleteket fogják Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettessel decemberben egy hivatalos találkozón megbeszélni. „Függetlenek leszünk a Windowstól… de ügyelnünk kell arra kockázatra is, amelyet egy átgondolatlan Linux-implementáció jelenthet” – tette hozzá a politikus.

Most már bizonyos az is, hogy a nagy projekt egyik előzménye volt az a két akvizíció, amelyről a Vedomosztyi adott hírt a nyáron. A lap akkor megírta, hogy az állami tulajdonú Rosztyehnologii vállalat felvásárolta az ALT Linux nevű fejlesztőcéget (ahogy erről korábban beszámoltunk, ők készítették az oktatásnak szánt Linuxokat). Ezzel egy időben az orosz elnöki tanácsadó, Leonyid Rejman által irányított projekt keretében az NGI befektetői alap pedig részesedést szerzett a Mandriva fejlesztőcégében – az NGI azóta, szeptember végén megszerezte egy másik orosz nyílt forrással foglalkozó fejlesztőcég, a PingWin Software többségi tulajdonrészét is.

Azóta történt

Előzmények