MP3 van eladó

Egy új webes szolgáltatás, a Bopaboo egy online piacteret hozott létre, amelyen keresztül – némi korlátozásokkal – bárki létrehozhatja saját zeneboltját. Nem kell mást tennünk, mint feltölteni a megunt zeneszámainkat, majd mindegyikhez beállítani az értük elvárt összeget. Ezt követően máris fogadhatjuk az első potenciális vevőket, akik válogathatnak az általunk elhelyezett tartalmak között, majd az arra érdemes zenéket megvásárolhatják.

Mielőtt még bárki milliókat remélve nekirontana az Bopaboonak, és tömegesen töltené fel saját MP3-ait, máris leszögezzük a szolgáltatás két legfontosabb alapelvét: először is, a digitális másolásvédelem (DRM) alatt álló felvételek értékesítése tilos. Hiába is reménykedünk abban tehát, hogy az iTunes oldaláról megvásárolt számokat a Bopaboon majd borsos áron továbbértékesítjük. Másodszor: a szolgáltatás jelenleg kizárólag az Egyesült Államokból vehető igénybe. Amennyiben tehát az USA-ban élünk, és úgy érezzük, elegendő DRM-mentes felvétellel rendelkezünk, máris feliratkozhatunk egy privát béta meghívó birtokában az oldalra, és kezdhetünk üzletelni a MP3-akkal. A haszon jó része a miénk: a Bopaboo mindössze néhány százaléknyi részesedést vár el a szolgáltatás használatáért.

Bopaboo

Természetesen sokakban felmerült már a kérdés: mi történik akkor, ha ugyanazokat a zeneszámokat próbálják meg a felhasználók újra és újra eladni egymásnak? Alex Meshkin, a Bopaboo vezérigazgatója szerint az oldal olyan technológiát alkalmaz, amely meggátolja a felhasználókat abban, hogy ugyanazt a számot másodjára is értékesítsék. Magyarán: nagy a valószínűsége annak, hogy minden egyes feltöltött zene egyfajta digitális azonosítót kap.

Majd kiderül, hogy a Bopaboo „Ne ossz meg illegálisan, ossz meg legálisan!” szlogenje mennyiben fogja Mr. Meshkin cégét megmenteni attól, hogy a nagy lemezkiadó vállalatok ízekre szedjék. A szolgáltatás nem tűnik rossz ötletnek: a megunt Mp3-ak eBaye.

Azóta történt

Előzmények