Mikor készül el a Firefox 3.6?

Noha a Firefox 3.6 első bétája közel két hónapos csúszással jelent meg, a böngésző fejlesztését irányító Mozilla változatlanul bízik abban, hogy a végleges kiadás még az idén megjelenik – mondta el Mike Shaver, a cég szoftverfejlesztési vezetője a CNET News.com-nak. „Továbbra is úgy számolunk, hogy a kiadásra jelölt változat novemberben, a final pedig decemberben elérhető lesz” – nyilatkozta. Amint arról korábban beszámoltunk, a Firefox 3.6-ból második béta nem készül.

A Mozilla hagyományosan nem tudja tartani a fejlesztési menetrendeket: a határidők be nem tartását firtató kérdésekre általában az a válasz, hogy akkor adnak ki egy új verziót, „amikor elkészül”. Ezzel kapcsolatban Shaver megjegyezte, hogy mindig is a minőség és nem a gyorsaság volt a prioritás, de – tette hozzá – „azt is tudomásul vettük, hogy az idő is fontos szempont a felhasználók számára csakúgy, mint a versenyképességünk szempontjából.”

A madagaszkári Namoroka nemzeti parkról elnevezett 3.6 nem hoz drasztikus változtatásokat a felhasználók számára, a fejlesztők elsősorban a válaszidő és a teljesítmény javítására összpontosítanak. A célok között szerepel többek között a program indulási idejének „drámai, ember által is érzékelhető” gyorsítása. Javítani akarnak a sebességen a tabok és a könyvjelzőzött oldalak megnyitása, a címsorban gépelés közben feldobott javaslatok megjelenítése, valamint a multimédiás tartalmak lejátszása esetében is.

A bétában a következő újdonságok mutatkoztak be: a Gecko motor 1.9.2-es verziója, a lapok (tabok) Ctrl-Tab billentyűkombinációval előhívható előnézeti képe, Windows 7 alatt előnézeti kép a tálcán, automatikus pluginellenőrző (amely nemcsak az Adobe Flash, hanem más népszerű bővítmények naprakészségét is megvizsgálja) és a korábbi verzióénál jobb, egyes tesztek szerint több mint 20 százalékkal jobb JavaScript-teljesítmény.

Azt még nem tudni, hogy Firefox 3.6-ot a nagyobb léptékű verziószámváltás ellenére ún. minor frissítésként adják-e ki, amikor elkészül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új kiadás – már ha ezt a szolgáltatást a felhasználó nem tiltja le – automatikus frissítésként fog települni a 3.5-ös generációra, nem kér az update előtt jóváhagyást.

A Mozilla eredetileg azt tervezte, hogy az első bétát szeptember elején, az RC-t október második felében, a végleges változatot pedig novemberben adja ki.

Azóta történt

Előzmények