Magyar siker a BME programozóversenyének elődöntőjén

A szervezők közleményben tudatták, hogy február 25-én lezajlott az SAP Hungary Kft. főtámogatásával és a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesületének közreműködésével rendezett 12. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny (Challenge24) elektronikus előválogatója. Az idei elődöntőre 227 csapat nevezett, több mint 50 országból.

A feladatokat legsikeresebben a Havka-papstvo nevű orosz csapat oldotta meg, a lehetséges 6000 pontból 4436-ot szereztek. Az elődöntő második helyén a magyar, grotzsch_men csapat végzett 3654 ponttal, szorosan mögöttük a harmadik helyen a finn bubbleSorters csapat 3627 ponttal.

A háromfős csapatok szombaton reggel 10 órakor kezdhették el a feladatok megoldását, erre öt órájuk volt. A versenyben használható eszközökre nem volt semmilyen megkötés, hiszen a Challenge 24 továbbra is olyan verseny, amely operációs rendszertől és programozási nyelvtől független. A problémák sikeres megoldásához alapos algoritmuselméleti, hálózati és számítógépes grafikai ismeretekre, valamint a mesterséges intelligencia területén szerzett jártasságra volt szükség, de a matematikai tudás sem volt hátrány egy-egy feladat megoldásnál.

A feladatokat egy külön az előválogatóra készített rendszer pontozta, amely az idő múlásával egyre kevesebb pontot adott a megoldásokra. Kivételt képezett az a feladat, ahol nem létezik optimális megoldás, így a csapatok megoldásait egymással versenyeztetve alakult a pontozás.  Az idei feladatokat is a korábbi versenyek döntőin többször is kimagaslóan szereplő magyarokból álló csapat írta.

A 24 órás budapesti döntő 2012. április 27-április 29. között zajlik, ahol a versenyzőknek több, meglehetősen összetett problémával kell megbirkózniuk egy teljes nap leforgása alatt. A döntőben a tavalyi verseny dobogós csapatai mellett az előválogató legjobban szereplő huszonhét csapatát várják a szervezők.

További információk, illetve az eddigi eredmények a verseny honlapján olvashatóak.

Azóta történt

Előzmények