2018. október 22., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Tech rovat

Magyar döntősök a YouTube űrkutatási versenyén

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

A magyar fiataloknak is megvan az esélyük, hogy az általuk kitalált kísérletet ténylegesen végrehajtják a Nemzetközi Űrállomáson.

Kihirdették a YouTube Space Lab (Űrlaboratórium) projekt 60 döntőbe került versenyzőjének nevét, köztük magyar fiatalokat, akik olyan tudományos kísérleteket terveztek, melyeket az űrben is végre lehet hajtani. Ez a nagyszabású projekt több cég együttműködésével, valamint a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Nemzeti Űrügynökség (JAXA) támogatásával valósulhatott meg.

A verseny döntőseinek nem csak videót kellett készíteniük a tervezett kísérletükről, hanem egy, a kísérletet demonstráló animációt is. A 14-18 éves ifjú kutatók több ezer pályázatot küldtek be, összesen több mint 80 országból. A beérkezett munkák figyelemreméltó száma valószínűleg annak az egyedülálló lehetőségnek köszönhető, hogy a győztes kísérleteket ténylegesen végre is hajtják majd az űrben.

A legtöbb, szám szerint 10 döntős az Egyesült Államokból pályázott, melyet India követ 9 továbbjutott pályázóval. Az összesen benyújtott munkák tekintetében Lengyelország, Kanada és Spanyolország szerepelnek még az első ötben. Magyarországról összesen 3 diák – kettejük közösen, csapatként – került a döntősök közé a 17-18 évesek kategóriájában: Debreceni Ádám, illetve Egri Péter és Galgóczi Gábor.

Egy héten keresztül a YouTube közössége is lehetőséget kapott arra, hogy elbírálja ezeket a pályázatokat a rangos zsűri mellett, amelyet olyan nevek fémjeleznek, mint Stephen Hawking, a NASA világhírű professzora, William Gerstenmaier, a NASA űrrepülési programjának vezetője, Leland Melvin egykori űrhajós, Frank De Winne az ESA űrhajósa, Akihiko Hoside a JAXA űrhajósa, valamint a Guy Laliberté, a Cirque du Soleil alapítója. A verseny végéhez közeledve a YouTube-felhasználók és a zsűri együttesen határoznak majd meg 6 regionális győztest (2 csapat mindhárom régióból), akik elutazhatnak Washingtonba, ahol márciusban kihirdetik a globális nyerteseket (1-1 csapat mindkét korosztályból).

A verseny regionális nyerteseit februárban hirdetik ki, majd Washingtonba viszik őket, ahol nem csupán egy – a súlytalanság élményét nyújtó – ZERO-G repülésen vesznek majd részt, hanem egy Lenovo IdeaPad laptopot is kapnak munkájuk jutalmául. Itt kiválasztják a két globális győztest – egy-egy főt/csapatot mindkét korosztályból –, akiknek a kísérleteit később több mint 400 km-rel a Föld felszíne felett, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), végre is hajtják. A kísérleteket a YouTube élőben fogja közvetíteni. Emellett a globális nyertesek jutalma egy egyedülálló lehetőség: választhatnak egy japán utazást, mely során végignézhetik élőben, ahogy kísérletüket rakétán fellövik a Nemzetközi Űrállomásra, vagy választhatják azt is, hogy 18. életévük betöltése után egy, az úrhajóskiképzést bemutató élményben részesülnek Csillagvárosban, Oroszországban ott, ahol az orosz űrhajósok kiképzése is folyik.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.