A kormányzati IT-fejlesztők és a BME együtt dolgoznak

Hosszú távú stratégiai, partnerségi együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a kormányzati informatikai szolgáltatásokat nyújtó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ – korábban: KOPINT-DATORG), az erről szóló dokumentumot Péceli Gábor, a BME rektora és Szabó Zoltán Attila, a NISZ Zrt. vezérigazgatója írták ma alá.

Az eseményről beszámoló közlemény szerint a megállapodás fő célja, hogy az egyetemi kutatóközpontokban felhalmozott szaktudást a közigazgatási informatikai fejlesztésekben is hasznosítsák, valamint, hogy az így bevont kompetenciákkal a NISZ hatékonyabban működjön közre a közigazgatási informatikai, távközlési fejlesztésekben.

A hosszú távú stratégai partnerség részeként a BME VIK biztosítja az egyetemen felhalmozott, szállítófüggetlen szaktudást, kompetenciát és tapasztalatot, amelyet a NISZ a közigazgatási informatikai rendszerek tervezésében, kiépítésében és fejlesztésében hasznosít a jövőben. A felek ezen felül megvizsgálják azokat a lehetőségeket, amelyek mentén a NISZ Zrt. bekapcsolódhat a BME VIK diplomatervezési, tudományos diákköri feladataiba oly módon, hogy az elősegítse a NISZ szakember-utánpótlását, illetve a BME hallgatóinak tapasztalatszerzését. A BME és a NISZ megállapodtak abban is, hogy a jövőben félévente értékelik az együttműködés eredményeit és bővítésének lehetőségeit.

bme nisz

Szabó Zoltán Attila a következőképpen értékelte a megállapodást: „Régóta érlelődik a most megszületett NISZ-BME VIK együttműködés, melynek lényege, hogy az egyetem magasan kvalifikált, nagy kompetenciával rendelkező hallgatóit és dolgozóit folyamatosan bevonjuk társaságunk munkáiba. Reméljük, hogy mindkét fél számára gyümölcsöző lesz a partneri kapcsolat, melyet mi egyre szorosabbra szeretnénk fűzni, hiszen a NISZ számít a BME VIK-ben felhalmozott szaktudásra és tapasztalatokra. Társaságunk 2012-ben határozta el, hogy keresi a kapcsolatot az oktatási intézményekkel, melynek része a most megkötött megállapodás is. Látjuk és tudjuk, hogy a hazai infokommunikációs szektor jövője a most felnövő nemzedék kezében van, akikre most lehet építeni. Az adódó lehetőséget nem kívánjuk elszalasztani és számítunk minden olyan hallgatóra, akik tapasztalatukat a jövőben az informatikai területen szeretnék kamatoztatni.”

Vajta László, egyetemi kar dékánja pedig így nyilatkozott: „Az együttműködés következő fázisában a BME VIK érintett szervezeti egységei – a szaktanszékek, a Közigazgatási Informatikai Központ, valamint a Mobil Innovációs Központ – és a NISZ kijelölik a közös projekteket, kialakítják a felek közötti munkamegosztást és a közbeszerzési szabályoknak megfelelő szerződéses keretrendszert.”

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények