Elindult a bitcoin-völgy, felpörgetnék a kriptoturizmust

Honduras Santa Lucia településen indította el a bitcoin-völgyet azért, hogy élénkítse a turizmust, továbbá a konkrét „kriptoturizmust”.

Honduras úgy döntött, hogy Santa Luciában elindítják az úgynevezett bitcoin-völgy projektet, amelynek köszönhetően az emberek kriptopénzzel is fizethetnek a helyi termékekért.

Az új bitcoinvárosban a kis és nagy cégek is elkezdtek átállni a kriptopénzes fizetések kezelésére, ettől pedig a turizmus élénkülésére számítanak. Több lehetőséget és több embert várnak, első körben pedig 60 üzletet készítenek fel a kriptopénzes fizetésekre. A jövőben több cégre és területre terjesztenék ki a kezdeményezést, amely közös kivitelezésében a helyi vezetés mellett egy egyetem és egy kriptotőzsde, valamint egy blockchain-szervezet is részt vett.

A jövőben a lakosságot, közösséget is oktatnák a kriptopénzek használatára és kezelésére, és konkrét kriptoturizmust szeretnének generálni.

Bár a régióban több ország is kísérletezik a kriptopénzekkel, El Salvador pedig legális fizetőeszközzé is tette tavaly a bitcoint, a szektor lejtője és a nagy pénzügyi szervezetek a kezdeményezések ellen szóltak. Utóbbi ország hivatalosan csak annyit közölt, hogy a korábbi 105 millió dolláros bitcoin-vagyonuk most nagyjából 57 milliót ér.

Honduras új bitcoin-völgyében erre a problémára azt a megoldást találták, hogy a kereskedők a kapott kriptopénzt azonnal helyi valutára válthatják, így teljesen mentesülnek a kriptopénzek jelentette kockázatoktól, volatilitástól.

A kritikusok továbbra is állítják, hogy az effajta megoldások elősegítik a pénzmosást és rontják a pénzügyi stabilitást, ráadásul növelik a digitális szakadékot, mert a szegényebbek nem férnek hozzá a technológiához. Aggodalmukat növeli, hogy egyre több kriptocég eszközöl befagyasztásokat, napi szintűek a bejelentések. Szintén az aggódók táborát erősítik az olyan hírek, amelyek szerint Irán kriptopénzekkel kerüli meg az amerikai korlátozásokat, Észak-Korea hackerek ezreit dolgoztatja kriptopénzek lopására, az egyik legnagyobb mixerre pedig szankciókat vetettek ki, mert állítólag több mint 7 milliárd dolláros pénzmosást segített már elő.

Azóta történt

Előzmények