YouTube-videókból tájékozódnak a kriptobefektetők

Az ausztrál hatóságok szerint égető kérdés a fogyasztók védelme a kriptopiac kapcsán.

Az ausztrál tőzsdefelügyelet (ASIC) felmérése szerint 2021 vége felé a lakossági befektetők nagyjából fele, konkrétan 44 százaléka rendelkezett valamilyen kriptopénzes befektetéssel. A hatóság szerint ugyanakkor különösen aggasztó, hogy az érintettek alapvetően YouTube-videókból tájékozódnak, és nem pénzügyi tanácsadóktól.

A hatóság szerint ez magában alapvető indok a szabályozásokra, ráadásul egy felmérés szerint az érintett befektetők negyedének csak kriptobefektetése van. Ez további nyomást gyakorol a helyi kormányra a kriptotörvények és a fogyasztók védelme kapcsán – az esetleges szabályozásokról szóló tanulmányt még az előző kormány alatt indították el.

A trendet az ausztrál jegybank vezetése sem nézi jó szemmel, többször elítélte azt. A mostani felmérés több oldalról is mutatja, hogy miért: a válaszadók 41 százaléka a közösségi médiából, például a YoTube-ról és a Facebookról tájékozódik befektetések kapcsán (csak 13 százalék keres ehhez szakmabelit). Sokan szabályozatlan, igen volatilis kriptomegoldásokat választanak, amelyek kapcsán védelem nem igazán van, reklám azonban annál több, ami szintén a befektetők védelmét segítő szabályozásokat sürget a helyi hatóság szerint.

Azóta történt

Előzmények