Hirdetés

Bezáratták az MP3-diszkontot

Hirdetés

A Kreml közvetlen beavatkozásának tudja be a nemzetközi sajtó, hogy bezárt az Oroszország WTO-tagságának is útjában álló, a nagy nyugati lemezkiadók által botránykőnek tartott Allofmp3.com zenebolt. Moszkva állítólag – többéves vonakodás után – ezzel a gesztussal kívánja jelezni, hogy kész a szerzői jogsértések elleni keményebb fellépésre. A szándék komolyságát azonban megkérdőjelezi, hogy az oldalt korábban üzemeltető Mediaservices engedélyt kapott egy kísértetiesen hasonló online áruház, az Mp3Sparks.com megnyitására.

Amint a The Times írja, az Allofmp3.com a múlt hét óta nem volt elérhető, az orosz nyelvű oldalra látogatókat a „karbantartás miatt zárva” üzenet fogadta. A lapnak egy volt alkalmazott megerősítette, hogy a filléres zeneboltként elhíresült szájtot az orosz hatóságok nyomására zárták be.

Bár az oldalon a legtöbb albumot néhány száz forintnak megfelelő összegért – a hasonló boltok árainak töredékéért – lehetett megvásárolni, az üzemeltetők szerint a tevékenységük teljesen legális volt, mert egy helyi szervezet – az Orosz Multimédia- és Internettársaság – biztosította a szükséges jogokat a működéshez, már amennyiben a dalokat magáncélra töltik le a felhasználók. A letöltések után pedig egy közös jogkezelő szervezetnek (FAIR) fizették meg a művészeknek járó jogdíjat. A boltnak olcsósága mellett egyéb vonzereje is volt: a vásárlók maguk választhatták meg, hogy milyen – természetesen jogvédelem nélküli – formátumban és milyen minőségben akarták letölteni a számokat. Nem véletlen, hogy több mint 5,5 millió regisztrált felhasználója volt az Allofmp3.com-nak.

Az utódszájt, az Mp3Sparks.com kísértetiesen hasonlít az eredetire, és – a Mediaservices szerint – mindenben eleget tesz az orosz szerzői jogi szabályozásnak. Az oldal törvényes működését a helyi jogkezelő szervezetekkel tető alá hozott megállapodások biztosítják, hozzájuk kerül az árbevétel 15 százaléka.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények