Az amerikai médiaszövetségek nem irgalmaznak


Nekik útban van...

Nemrég egy olyan egyezmény szövegét tette közzé az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselete, mely megoldást látszik kínálni – bármilyen furcsa is a kifogás, ahogy erről már beszámoltunk – Oroszország WTO-tagságának egyik legnagyobb akadálya elhárításához: nevezetesen Oroszországnak amerikai nyomásra el kell érnie, hogy – más, hasonló oldalak mellett – az allofmp3 zeneletöltő oldala – mely a nyugatiak szerint kalózoldal – beszüntesse működését.

Az egyezményben e konkrét weboldal elleni intézkedés mellett Oroszország vállalta, hogy a digitális kalózkodás egyéb területein is hathatós ellenlépéseket tesz, növeli a büntetési tételeket, s mindent elkövet annak érdekében, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat a WTO szabályozásainak megfelelően tartsák be az ország területén. Oroszország beleegyezett, hogy jövő június elsejéig eleget tesz a WTO elvárásainak e tekintetben.

A kiemelten érintett orosz webes vállalkozás, az allofmp3 képviselői határozottan és folyamatosan tagadják az őket ért vádakat, s minden egyes alkalommal hangoztatják, hogy ők törvényesen megszerzett licencek alapján – az Orosz Multimédia és Digitális Rendszerek Szövetségének (OMDRSZ), a tulajdonjogokat menedzselő ipari csoportnak, illetve az interaktívan megosztott tartalmak szerzői jogait kezelő orosz szövetségnek (Rightholders Federation for Collective Copyright Management of Works Used Interactively – FAIR) fizetik az illetékeket – folytatják üzleti tevékenységüket. A probléma az, hogy sem az Egyesült Államok, sem Nagy-Britannia nem ismeri el a fentebb említett licenceket, s a nagy társaságok, például a RIAA (Recording Industry Association of America) és az MPAA (Motion Picture Association of America) nem fogadják el az allofmp3 által e licencek alapján átutalt jogdíjakat.


Egyelőre még működik

Az egyezmény hírére az orosz letöltő oldal anyavállalata, a Mediaservices visszatámadott, s keddi közleményükben kijelentették, hogy törvényes a működésük, s a támadások hátterében Mitch Bainwol, a RIAA vezetőjének törekvései állnak, aki szándékosan kívánja befeketíteni szolgáltatásukat. A közlemény részletesen felsorolja, hogy mely orosz (az Alkotmány 44. és 45 paragrafusa) és mely amerikai (többek között az amerikai polgári törvénykönyv 1008., 1001., 109., 107. stb. paragrafusát, összesen 17 helyet sorolnak fel) törvények alapján törvényes az általuk üzemeltett oldal működése – köztük azt, amelyik lehetővé teszi az iPod törvényességét is. Ha a RIAA egy törvényi szabályozás alapján otthon, az Egyesült Államokban törvényesnek tartja az amerikai cég működését, akkor ezt kell tennie Oroszországban is – érvelt Vagyim Mamotin, a Mediaservices igazgatója. Majd ezek után tovább folytatta a következetlenségek és a szerinte alap nélküli vádak visszautasítását, amikor kijelentette, hogy a RIAA nem joghatóság Oroszországban, s az amerikai törvények itteni alkalmazására sem jogosítja fel semmi és senki.

De az eseményeket figyelve, úgy tűnik, a vállalat kemény kiállása sem lesz elegendő ahhoz, hogy Oroszország kormányzata – a WTO-tagságot fontosnak tartván – ne lépjen fel drasztikusan az allofmp3 és a többi kifogásolt netes vállalkozás ellen.

Azóta történt

Előzmények