Az idei karácsony a hackereknek kedvez

Idén karácsonykor többen találnak majd okoseszközöket a fa alatt, mint bármikor korábban. Ez azonban veszélyeket is rejt. Az Intel McAfee blogján arra hívja fel a figyelmet, hogy az okosórák és fitnesz karkötők, okostelefonok és táblagépek, drónok és kamerával felszerelt eszközök világában érdemes néhány alapvetőnek tűnő, mégis gyakran elfelejtett praktikát alkalmazni.

Bár a Bluetooth kapcsolat felépítésén túl az eszközök jellemzően nem látszanak az idegenek számára, mégis érdemes (amennyiben lehetőségünk van rá) az alapértelmezett jelszavakat (0000, 1234) lecserélni valami bonyolultabbra. Az egyéb gyári jelszavakat is cseréljük le, a nem használt rádiós adatkapcsolati megoldásokat érdemes letiltani az eszközökön. Ebben segítségünkre lehet a termék leírása, amiben jelezni szokás, hogyan lehet módosítani a gyári jelszavakat.

View-Master virtuális valóság sisak, Kurio Smart táblagép, DigiPuppet stylus, Polaroid Cube+ és Zip, BB8. A gyerekek eszközei is okosodnak.
View-Master virtuális valóság sisak, Kurio Smart táblagép, DigiPuppet stylus, Polaroid Cube+ és Zip, BB8. A gyerekek eszközei is okosodnak. (forrás: Jeff Harris/FamilyFun Magazine/TNS)

Az operációs rendszer és a szoftverek naprakészen tartása szintén fontos, bár bizonyos esetekben nehézségekbe ütközhet (szolgáltatói frissítés, stb.), rendszeresen ellenőrizzük, érkezett-e biztonsági frissítés! Természetesen a fő problémát nem az egyszerűbb fitnesz-kiegészítők, hanem a telefon, táblagép, számítógép jelenti. Ezeken tárolunk érzékeny adatokat, tehát végső soron az is elég lehet, ha ezeket megfelelően óvjuk a behatolóktól.

Előzmények