Augusztusban gyorsult a Sulinet Expressz

Augusztusban élénkült a Sulinet Expressz programban szereplő számítástechnikai eszközök iránti kereslet, a júliusi hónaphoz képest a forgalom a négyszeresére nőtt. A kereskedők azonban nem elégedettek. A tetszetős dinamikát ugyanis az okozza, hogy a nyári hónapok rendkívül gyengére sikeredtek. (A Sulinet Programiroda adatai szerint júliusban mindössze 126 millió forint értékben fogytak a termékek.) A kereskedők szerint a program tavalyi reformja – kikerült a legerősebb húzótermék, a digitális fényképezőgép – erősen visszavetette a forgalmat. A sulinetes eszközök iránti igény fellendülését egyébként mindenki a karácsonyi szezonra várja.

A programirodánál arra számítanak, hogy az augusztusnál erősebb lesz a következő négy hónap, így az év végére a Sulinet elérheti a 10 milliárdos forgalmat – ez egyébként az előző évinek kevesebb mint a fele. Az Oktatási Minisztérium (OM) ennek ellenére nem tervez semmilyen könnyítést (persze – szerencsére – szigorítást sem). A program – tudta meg a Napi Gazdaság Kovács Péter politikai jogtanácsostól – legfeljebb technikai jellegű "ráncfelvarráson" eshet át. Ennek keretében korszerűsíthetik például a kedvezménnyel vehető gépek konfigurációját.

Beszédes hallgatás

Egy összeállítás akkor az igazi, ha a lehető legtöbb szempontból tekintjük át a témát. Nosza, kérdezzük meg a nagyobb pc-szállítókat, mik a tapasztalataik, mi a véleményük a Sulinet programról! A megkeresett társaságok píárosai örültek a megszólalási lehetőségnek, ígérték a gyors visszajelzést. Tisztáztuk, hogy nem csak a negatív, hanem a pozitív meglátásaiknak is örülni fogunk. Valahogy azonban a visszajelzések késtek, a píárosok egyre kényszeredettebben húzták az időt. Végül – rákérdezésre – kiderült, hogy nem szeretnének szerepelni az összeállításban, mert túl sok rossz tapasztalatuk van a Sulinettel kapcsolatban, s nem szívesen akasztanának bajszot senkivel. Többet nem lehetett kihúzni belőlük.

Szakmai körökben emlékezetes az a történet, amikor – úgy másfél-két évvel ezelőtt – az egyik nagy informatikai világcég magyarországi vezetője egy sajtótájékoztatón (félretéve a meghirdetett témát) elmondta, hogy a magyar állam több száz millió forinttal tartozik cégének, s azt már nagyon hosszú ideje nem hajlandó kifizetni. Elmesélte, hogy amikor egy illetékes államtitkárnál rákérdezett, hogy mikor teljesít már az állam, akkor az csak annyit válaszolt: perelje be az államot, ha nem tetszik a rendszer! Már régóta más vezeti azt a vállalatot.

A számítógép-konfigurációk az eladásokban stabilan 20-25 százalékot tesznek ki, s az iroda szerint ez a program is segített abban, hogy immár a háztartások egyharmada használ otthon legalább egy gépet. Azt azért az illetékesek is hozzátették, hogy a környező országok személyi számítógépekkel való ellátottságának ismeretében senkit sem tölt el büszkeséggel a honi pc-penetráció. A programirodánál azonban úgy vélik, a Sulinet érzékelhetően szerepet játszott abban, hogy négy év alatt nyolc százalékkal nőtt az ellátottság. A program segített abban is, hogy a 14–17 évesek 96 százaléka használ rendszeresen (otthon vagy az iskolában) személyi számítógépet és internetet. Kiszler Ferenc, a programiroda illetékese szerint a lassú növekedésben szerepet játszik, hogy a Sulinet Expressz-termékek vásárlására jogosultak zöme nem használja ki a lehetőséget.

A programot indítása óta sok bírálat éri. A legtöbb kifogás szerint a sulinetes logóval ellátott gépek nem feltétlenül a legjobb kondíciójú konfigurációk vagy eszközök. Kiszler elismerte, hogy ebben van igazság, de hozzátette: a Sulinet-termékek "tiszták", ellenőrzött körülmények között kerülnek az üzletekbe, és nincs bennük ismeretlen gyártmányú alkatrész. Úgy látja, hogy a Sulinet Expressz márkává nőtte ki magát.

Ha csak a pc-penetráció növelése lett volna a cél, úgy a Sulinet programra rá lehetne fogni, hogy sikertelen – mondta Kovács Péter, aki gyorsan rögzítette is, hogy a Sulinet messze nem a penetráció növeléséről szól. Szerinte a cél az, hogy olyan eszközöket is kínáljanak adókedvezménnyel, amelyek a régóta az információs sztrádán utazóknak teszik lehetővé, hogy maguk fejlesszék, bővítsék otthoni rendszerüket. Nehéz minden igénynek maradéktalanul megfelelni – hangsúlyozta Kovács. Szerinte azonban a számadatok azt mutatják, hogy a program nem sikertelen.

Azóta történt

Előzmények