Elindult a Sulinet Expressz III.

A program változásai a vásárlókat nem, csak a forgalmazókat érintik - közölte Márfai Péter, az MSZP informatikai munkacsoportjának vezetője. Németh Attila a Netért Egyesület elnöke szerint viszont kevés olyan változás történt az IHM megalakulása óta, amelyet nem a piaci folyamatok vagy különféle érdekek diktáltak.

A Sulinet Expressz III. keretében júliustól 11 cég (Albacomp Rt.; Automex Kft.; Case-Cédrus-Flaxcom-Profi-Sved Konzorcium; CHS Hungary Kft.; Expert-Partner-Lap Konzorcium; Fujitsu Siemens Computers Kft.; Ingram Micro Magyarország Kft.; PC Direct Konzorcium; Procomp Hungary Kft.; Ramiris Rubin Rt.; Technotrade Informatikai Rt.) forgalmazhatja a termékeket, a forgalmazók vállalták, hogy szervizellátást és jótállást biztosítanak legalább 100 helyen az országban. A program keretében a vásárlók 60 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében.

Mint arról májusban a radio.hu beszámolt, egy év alatt felére esett vissza a magyar informatikai piac növekedése. Az INSEAD eEurope 2005 indexe szerint a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) első évében Magyarország az utolsók közé került az európai országok információs társadalom fejlettségi listáján. Az eredmények egyelőre lesújtóak: egy 28 európai országot vizsgáló tanulmány (amelyet az SAP megrendelésére az INSEAD kutatási központ készített) szerint Magyarország az információs társadalom építése szempontjából a legkevésbé fejlett államok közé tartozik Európában.

A kakaobiztos.hu portálon közölt felmérés szerint a legfrissebb hazai kutatások is (World Internet Project 2004) stagnálást, vagy a fejlődés megtorpanását jelzik az Információs Társadalom legfontosabb mutatóinak tekintetében. A lakosság internethasználatának bővülése és a számítógépes ellátottság növekedése lassú és nehézkes. Ahogy az oldal fogalmaz: "Mindez nehezen megmagyarázható a Sulinet Expressz programra költött milliárdok fényében, hiszen a program egyik alapvető célkitűzése volt a más módon számítógéphez jutni nem képes rétegek informatikai eszközökhöz juttatása".

Azóta történt

Előzmények