Sulinet Expressz: végállomás?

Valami véget ér

Jövőre megszűnhet a családok számítógéphez jutását évi 60 000 forintos adókedvezménnyel segíteni hivatott Sulinet Expressz – legalábbis erre tett javaslatot a pénzügyi tárca az adótörvények jövő évi módosításában. A minisztérium szerint a program túl nagy kiadást jelent a költségvetés számára, miközben szerény hatékonysággal teljesíti feladatát, a háztartások PC-ellátottságának javítását. Lapértesülések szerint az oktatási tárca folyamatosan egyeztet a Pénzügyminisztériummal a program megmentése érdekében. Alighanem véletlen, de akár a változások előszeleként is értelmezhető, hogy a projekt honlapja napok óta egyáltalán nem, vagy csak többszöri próbálkozás után érhető el.

SEx-história

Az oktatási, az informatikai és a munkaügyi tárca 2003 elején hirdette meg a Sulinet Expressz pályázatot, majd kisebb döccenők után végül júliusban elindult a program. Ekkor még kizárólag a diákok és szüleik, illetve tanárok vásárolhattak adókedvezménnyel számítástechnikai eszközöket. Az első hónapok után a programot felügyelő projekttanács belátta, hogy a családok több százezres projektorhoz és digitális videokamerához juttatása nem feltétlenül állami feladat, és amellett köszönő viszonyban sincs az eredeti projektcélokkal, ezért 2004 januári hatállyal törölte a Sulinet Expressz-termékek listájáról ezeket, a játékkonzolokkal és játékvezérlőkkel egyetemben. A változások előtti utolsó – a karácsonyi szezont is magában foglaló – hónapban, 2003 decemberében született meg a program értékesítési rekordja: ekkor harmincegy nap alatt 14 milliárd forint értékű eszköz kelt el, több, mint az idei évre várt teljes forgalom.

Tavaly aztán több alkalommal is módosították a Sulinet Expresszet. Először márciusban, amikor a digitális fényképezőgépek, hangszereszközök és szünetmentes tápegységek kikerültek a termékkörből, miközben a már meglévő számítógépek fejlesztését segítendő elérhetővé váltak az alaplapok; majd júliusban, amikor az adókedvezményes vásárlás lehetőségét kiterjesztették, és bevezették a kötelező önrészt. Július 1-jétől mindenki, aki évi 3,4 milliónál, azaz havi bruttó 283 ezer forintnál kevesebbet keres, visszaigényelhet 60 000 forintot a program keretében vásárolt termékek után, de ehhez már legalább ekkora összegű önrészt is kell vállalnia.

Lassuló expressz

A termékkör és a feltételek módosulásával párhuzamosan fokozatosan esett a Sulinet Expressz forgalma. Az első csonka év hat hónap közel 23 milliárd forintja után tavaly már csupán 22 milliárd forintnyi eszköz fogyott a program keretében, az idén pedig már legfeljebb 10 milliárdos éves forgalmat remél az OM. A tárca adatai szerint az év elejéig 130 ezer új számítógép került a háztartásokba, és 300 ezer PC-t újítottak fel.

A háztartások számítógép-ellátottságának alakulása (Forrás: WIP)

A World Internet Project jelentése szerint azonban hazánk – uniós összehasonlításban lesújtó – számítógép-ellátottsági számai ennek ellenére csupán szerény mértékben javultak. A leglátványosabb fejlődést 2003 hozta: ebben az évben 25 százalékról 31-re nőtt a PC-vel rendelkező háztartások aránya (a nyugat-európai átlag 50 százalék fölött van). Ugyanakkor tavaly a javulás már csupán egyszázalékos volt, ráadásul ez a növekedés is a több számítógéppel rendelkező háztartások szaporodásának köszönhető.

A program bírálói – közöttük immár a Pénzügyminisztériummal – e statisztikákra hivatkozva állítják: a Sulinet Expressz egyik legnagyobb hibája, hogy – meghirdetett céljával ellentétben – valójában nem javított a háztartások számítógép-ellátottságának mutatóin, sokkal inkább az amúgy is tehetősebbek gépparkjának luxusalkatrészekkel való bővítését segítette. Sokan azt is kifogásolják, hogy az elérhető PC-konfigurációk egy része vagy nem korszerű, vagy irreálisan drága. Az OM eközben azzal védekezik, hogy a programnak fontos szerepe van a hazai informatikai piacra jellemző szürkegazdaság kifehérítésében – ezért a megszokottnál magasabb árak –, ami az áfabevételek emelkedésével is jár.

Barna József

Előzmények