Eladó az atomenergiával működtetett kriptobányászat

Eladó az első olyan kriptobányászat, amely közvetlenül atomerőműről üzemelt. Az adatközpontok és a tech világában az új divat az atomenergia, ez kell a cégeknek az AI és a felhő miatt. Erre készülnek a szolgáltatók is.

A Talen Energy eladja a részesedését abban a kriptobányászatban, amely közvetlenül a Pennsylvania államban található atomerőművében üzemel.

A Nautilus volt az első olyan kriptobányászat, amely közvetlenül atomerőmű területéről üzemelt, atomenergiával. Az utóbbi időben azonban az atomenergiából prémium áramforrás lett, ugyanis a világ legnagyobb cégei egymást taposva versengenek ezért a kapacitásért, hogy kiszolgálják az AI-t és a felhőt, amelyek robbanásszerűen növekednek.

Sok cég ráadásul klímacélokkal is rendelkezik, tiszta energiára akarnak átállni, de zavartalan adatközponti működéssel. Mivel a megújuló energiaforrások csak akkor termelnek, ha süt a nap vagy fúj a szél, ezért az atomenergia felé fordultak, így ugyanis van folyamatos üzem, de nem nő a közvetlen karbonlábnyom.

Márciusban a Talen egyébként egy üzlet keretében közvetlen területet és atomenergiát adott el az AWS-nek, így a 650 millió dolláros üzlet keretében több mint 900 MW-ot kap az Amazon felhős ágazata a 2,5 gigawattos atomerőműből.

Az atomenergiáról működő kriptoüzem egyébként 200 MW-ot fogyaszt, ami 160 ezer háztartás ellátására lenne elég.

Miközben a tech cégek működési költségei egyre csak emelkednek, az energiaszolgáltatók is egyre értékesebbé válnak, a növekvő keresletből pedig profitálhatnak.

Előzmények