2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Megérkezett Magyarországra az iTunes Music Store

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: IT café

Az Apple az európai országokat érintő terjeszkedést még nem jelentette be hivatalosan, de vásárolni már lehet.

Éjszaka már be is igazolódott, amit tegnap reggel a Rzeczpospolita című lengyel napilap megszellőztetett: az Apple tíz – friss információk szerint 12 – EU-tagországban, köztük Magyarországon, elindította online zeneboltját, mely magasan piacvezető a digitális zeneértékesítésben. A hírek szerint az iTunes Music Store kiterjesztése csak az első lépés: a vállalat készül film- és könyvesboltjának bevezetésére is az új piacokon.

Hirdetés

Az Appleblog beszámolója szerint a zeneáruház indulásának tegnap több előjele is volt. Elsőként az iTunes szoftver Store menüjében tűnt fel a zenék elérhetőségére utaló Music pont, aztán a felhasználóknak feldobott frissített szerződési feltételek árulkodtak, mígnem az áruházban is felbukkantak az első dalok.

Hivatalos bejelentés híján egyelőre nem tudni, hogy a magyarországi felhasználók számára elérhető áruházban mely kiadók dalai vásárolhatók meg. A nemzetközi kínálat feltehetően az amerikai store teljes repertoárját tartalmazza, és azon felül magyar előadók albumait és dalait is. Az egyedi trackek 0,69 és 1,29 euró közötti áron kaphatók, míg az albumok 5–16 euróba kerülnek. A boltból 256 kbps minőségben, AAC formátumban tölthetők le a zenék .

Az árképzés a szokásos képletet látszik követni: amennyi dollárba kerülnek a dalok az amerikai boltban, annyi eurót kell értük fizetni a magyar felületen, ami nem jó hír a hazai felhasználóknak. Belenéztünk a kínálatba: az iTunes Store-ban elérhető például a Hungaroton repertoárja, vagy legalábbis annak egy része, melynek darabjai a jelenlegi euróárfolyamon többe kerülnek, mint a kiadó nyáron indult hazai zeneboltjában – pedig sokan ennek áraival sincsenek kibékülve.

A hírek szerint az Apple magyarországi áruházában hamarosan megjelenik a filmek vásárlásának és kölcsönzésének lehetősége is, illetve elindul az iBookstore könyvesbolt is. Egyelőre ezek nem érhetők el, de – amint a MacRumors írja – az e-könyveket feltöltő tartalomtulajdonosok által választható országok között már megjelent Magyarország.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.