Elindult a Hungaroton online zeneboltja

Az április végi bejelentést követően a héten a Hungaroton elindította a Fotexnettel közös fejlesztésű zeneáruházát, melyben a magyar felhasználók is megvásárolhatják a kiadó repertoárjába tartozó lemezeket és dalokat. Az egykori monopolkiadó felvételei digitális formában a Songo zenebolt bezárása óta nem voltak beszerezhetők Magyarországon, csupán a hazánkból nem használható Apple iTuneson keresztül voltak elérhetők. A cég most a magyar áruház elindításával oldja fel ezt az ellentmondásos helyzetet.

Hirdetés

„A Hungaroton Zeneáruház kéthetente változó és egy-egy előadó vagy szerző művei köré épített akciókkal várja mind a könnyű-, mind a komolyze rajongóit. Az induláskor a ma is népszerű Máté Péter albumait és Johann Sebastian Bach szerzeményeit kínáljuk 1999 forintos album- és 199 forintos trackáron” – mondta el a start kapcsán Hollós Máté, a kiadó vezérigazgatója.

Ezek azonban akciós árak, a számok és lemezek jó része drágább a hazai boltban, mint az iTuneson. Mint az IT café megkeresésére az oldalt üzemeltető Fotexnet Kft. szóvivője elmondta, alapvetően két árkategóriát alakítottak ki: a kínálat egy része 229 forintos track- és 2299 forintos albumáron, másik része 249 forintos dal- és 2499 forintos albumáron vásárolható meg, míg az időszakos akciókra a fenti árak érvényesek. Az iTuneson ugyanez a repertoár jellemzően trackenként 0,99 centbe, albumonként 9,99 dollárba kerül (1 dollár = 183 forint).

Arra a kérdésünkre, hogy hogyan fordulhat elő, hogy az Egyesült Államokban olcsóbban lehet hozzájutni a kiadó számaihoz, a Fotexnet azt válaszolta: az árak kialakításakor nem az iTunes árazását követték, hanem a jelenleg Magyarországon bolti forgalomban elérhető CD-k árait vették figyelembe úgy, hogy azokénál a Hungaroton Zeneáruház árai kedvezőbbek legyenek.

A Hungaroton Music Store másolásvédelem (DRM) nélküli, 256 kbps tömörítésű mp3-fájlokat kínál, melyek technikailag minden digitális zenelejátszón vagy számítógépen korlátok nélkül meghallgathatók. Meglepő módon azonban a szolgáltatás szerződési feltételei szerint a vásárlók nem használhatják és másolhatják azokat korlátlanul. Többek között csak egy számítógépen játszhatják le őket, és „jellemzően korlátozások vonatkoznak a CD-re írhatóság, valamint a hordozható lejátszóra írhatóság száma tekintetében.”

A céget megkérdeztük arról, hogy ezek a korlátozások a másolásvédelem nélküli formátum mellett hogyan értelmezhetők vagy kényszeríthetők ki. A válasz, amit kaptunk, azonban ugyanolyan zavarba ejtő volt, mint az ÁSZF idézett pontjai. Mint írták: „A megvásárolt hanganyagok valóban DRM-mentesek: függetlenül attól, hogy a vásárló milyen számítógépet, lejátszót használ, le tudja őket játszani. A másolás, más számítógépre átvihetőség gyakorlatilag megvalósulhat, az ÁSZF-ben és a Súgóban jelzett tiltások a Hungaroton Records Kft. és a Fotexnet Kft. álláspontját tükrözik, nem technikai akadályok.”

Az áruházban jelenleg 3100 album és közel 45 000 szám vásárolható meg; a kiadó tervei szerint a közel 10 ezer albumból álló teljes kínálat december végére lesz elérhető. Ezek között lesznek soha vagy csak bakelitlemezeken kiadott különlegességek is. A cég a forgalmi várakozásairól nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

Azóta történt

Előzmények