Elindult a Google Music Beta

A Google nem vár tovább a kiadókra: a vállalat tegnap tesztüzemben elindította – az egyelőre kizárólag egyesült államokbeli felhasználók előtt megnyitott – Google Music szolgáltatást. Az annak nevében is megjelenő „béta” jelző nemcsak arra figyelmeztet, hogy a még nem százszázalékos oldal használata során esetleg hibák jelentkezhetnek, hanem arra is, hogy a elérhető funkciók jóval korlátozottabbak, mint ahogy azt tervezték.

Hirdetés

Mert mi is a Google Music most? Egy olyan felhőalapú zenetár-szolgáltatás, amely lehetőséget ad a felhasználóknak arra, hogy digitális zenei gyűjteményüket – jelenleg legfeljebb 20 ezer dalt, azt viszont ingyen – feltöltsék a vállalat szervereire, majd azokat az arra alkalmas számítógépeken streamként hallgathassák. A modell kísértetiesen hasonlít az Amazon által jó egy hónappal ezelőtt bemutatott Cloud Drive-ra, ám annál kevesebb funkciót kínál, a Google szerint azért, mert a Music Beta „teljesen” törvényes keretek között működik.

A vállalat azt mondja: addig jogi szempontból támadhatatlan a szolgáltatás, amíg a felhasználók privát zenegyűjteményeinek biztosít tárhelyet, és a dalokat folyamatos internetes kapcsolatot igénylő streamként engedi lejátszani. Letölteni a zenetárból viszont már nem lehet, ahogy zeneáruház sincs egyelőre a Google Music mögött – e lehetőségek a Cloud Drive-ban elérhetők.

A tárhelyhez – meglepő módon – Flasht támogató böngészőben elérhető, illetve egy okostelefonokon és tableteken futó Android-alkalmazáson keresztül lehet hozzáférni. Ez menedzseli a felhőbe költöztetett privát zenekollekciót: egyrészt ezen keresztül lehet oda számokat feltölteni, másrészt médialejátszóként is ez funkcionál, ez játssza le streamelve a dalokat, ad lehetőséget lejátszási listák, automatikus mixek összeállítására, keresésre. A szolgáltatás a fájlokat legfeljebb 320 kbps minőségű állományba konvertálja, és megengedi néhány dal cache-elését, helyi tárolását arra az esetre, ha offline módban szeretné azokat hallgatni a felhasználó. A Flash-alapú megoldás értelemszerűen kizárja az Apple iOS-t futtató készülékek (iPhone, iPad, iPod touch) tulajdonosait a szolgáltatásból.

Jamie Rosenberg, az Android digitális tartalmaiért felelős Google-vezető a bejelentés kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: szerettek volna a megoldás mögé zeneáruházat is tenni, de a kiadókkal hónapokon át folytatott tárgyalások mindeddig eredménytelenek voltak. Azok ugyanis elképesztő igényekkel álltak elő, melyekre üzletileg fenntartható szolgáltatást nem lehet építeni – magyarázta. A vállalat utalt arra, hogy a jövőben a szolgáltatás – vagy annak egy része – fizetős lehet.

A sajtó egy része szerint a Google zeneszolgáltatása a jelenlegi formájában csalódás. Valószínű, hogy a béta korainak tűnő elindítása mögött inkább stratégiai-üzletpolitikai okok húzódnak meg: a Google egyrészt időben akart válaszolni a helyzeti előnybe került Amazon kihívására, másrészt így akar nyomást gyakorolni a hagyományosan merev kiadókra.

Azóta történt

Előzmények